Спеціальні потреби

Американське життя для українців мовою кіно


Американське життя для українців мовою кіно
Американське життя для українців мовою кіно

В столиці завершився 40-й міжнародний кінофестиваль «Молодість». На ювілейному кінофесті були представлені стрічки з усього світу. Свою програму презентували й Сполучені Штати.

Спільно із Посольством США в Україні організатори фестивалю підготували для глядачів програму «США. Документальний шоукейс». До програми увійшли 8 фільмів, присвячених історії Америки 20 сторіччя. Найбільш титулована стрічка в програмі – «Вулична бійка», яка була номінована на «Оскар». Це американська історія політичних залякувань, расової політики на фоні бурхливої кампанії Корі Букера, який балотується на посаду мера Ньюарка проти мера Джеймса Шарпа, що йде на четвертий термін.

Продюсерка одного із представлених фільмів «Саундтрек до революції» Ділан Нельсон впевнена, що для того, щоб зрозуміти іншу країну, треба пізнавати не тільки її позитивні сторони.

«Ідеєю цієї програми є показати аспекти американського життя іншим народам, впроваджувати культурне порозуміння між Америкою та іншим світом. Не обов’язково завжди показувати тільки позитивні сторони Америки. Хоча у фільмах, які представлені в програмі, висвітлюються проблеми спільні для багатьох країн», – вважає Ділан.

Фільм Ділан Нельсон «Саундтрек до революції» розказує про американський Рух за громадянські права 50-60-х років. Про те, як темношкірі американці об’єднувалися і боролись за свою свободу, за справедливість ненасильницькими методами, і їм допомагала в цьому пісня. У стрічці дуже багато музики, але митці використали її, як об’єднуючий символ протестів. Глядачі змогли почути нові версії пісень свободи у виконанні найвідоміших сучасних митців, таких як Джон Ледженд, Джосс Стоун, Вайкліф Жан і група «Roots», у поєднанні із документальними кадрами та інтерв‘ю із рядовими учасниками і лідерами боротьби за громадські права, зокрема, з американським конгресменом Джоном Люїсом , Гаррі Белафонте, Джуліан Бонд і Послом ООН Ендрю Янгом.

Проблеми іммігрантів, двозначність наукових здобутків, вулична медицина та аутизм – ті сторони Америки, якими вирішили поділитися режисери із українцями.

Режисер фільму «Спалюючи майбутнє: вугілля в Америці», Девід Новак показує конфлікт між вугільною індустрією в США та мешканцями Західної Вірджинії. Девід каже, що не всі американці знають про наслідки вугільної промисловості в інших штатах.

«Мої друзі з Нью-Йорку після перегляду фільму зізналися, що не мали уявлення про те, що відбувається у Вірджинії. Українцям також важливо показувати такі фільми, щоб привертати увагу суспільства до проблем екології в принципі. Показувати саму ідею, що можна щось змінити, якщо ти проти», – вважає Девід Новак.

Українські глядачі приємно вразили американських режисерів. «Люди тут надзвичайно теплі та зацікавлені дізнаватися про щось нове», – ділиться Ділан Нельсон.

Окрім презентації стрічок, режисери провели спільний майстер-клас із документалістики для усіх охочих.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG