Спеціальні потреби

Президент Янукович ветував Податковий кодекс


Президент Янукович ветував Податковий кодекс
Президент Янукович ветував Податковий кодекс

Президент України застосував право вето щодо Податкового кодексу, ухваленого Верховною Радою. Про це Віктор Янукович заявив у вівторок в аеропорту Бориспіль перед відльотом до Казахстану на саміт ОБСЄ.

«Сьогодні я заветував Податковий кодекс», – сказав президент журналістам біля трапу літака.

Глава держави визнав, що в документі багато недоліків і його необхідно доопрацювати. За його словами, для цього у вівторок створили робочу групу, до якої, окрім урядовців, увійшли представники малого і середнього бізнесу. На розробку поправок президент дав час до четверга, 2 грудня:

«Сьогодні-завтра напрацюють зміни до Податкового кодексу, які я розгляну в четвер. І у разі якщо вони будуть відповідати тим вимогам, які стоять перед цим кодексом, я їх підпишу і подам в парламент», – пообіцяв Янукович.

У Верховній Раді накладене президентом вето назвали «частковим» і вже готуються, розглянувши поправки, у четвер ухвалити змінений Податковий кодекс. Як заявив глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, оскільки вето «часткове», то депутатам не потрібно його долати в 300 голосів. Достатньо переголосувати кожну поправку зокрема, а тоді документ у цілому:

«Це часткове вето з пропозиціями президента. Якщо ці поправки будуть проголосовані, то документ буде переголосований 226 голосами і направлений на перепідписання президенту», – сказав Єфремов на брифінгу в парламенті.

При цьому регіонал висловив думку, що «частково відхилений» кодекс не потягне за собою відставок в уряді. Як він зауважив, члени Кабміну, що брали участь у розробці документа, повинні мати право на помилку.

А тим часом підприємці далі наполягають на відставці уряду, якому належить авторство «антинародного» та «нефахового», як вони вважають, Податкового кодексу. Вони також не поспішають святкувати перемогу з нагоди оголошеного президентом вето, запідозривши обман.

«Остаточної перемоги ми ще не досягли. Нас не влаштують косметичні поправки до Податкового кодесу», – мовиться в заяві страйкуючих, поширеній у вівторок. Як наголошують протестувальники, міняти в кодексі треба понад 200 статей, а це половина документа. Тому треба не вносити поправки, а розробляти абсолютно новий документ, – вважають організатори Підприємницького Майдану.

Підприємці пообіцяли також не зупиняти протестні виступи і оголосили, що у четвер 2 грудня проведуть всеукраїнську акцію на підтримку вето.

А між тим експерти називають оголошене президентом вето очікуваним і логічним кроком. Про це, зокрема, сказав Голосу Америки директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран:

«Це логічний крок, тому що інакше президент отримав би серйозне падіння рейтингу. Адже дрібні та середні підприємці – це щонайменше 4 мільйони робочих місць по Україні, у кожного з них сім’ї. І це чудово розуміє президент. Тому вето на Податковий кодекс, який викликав масові протести, є намаганням уникнути ймовірного в такій ситуації падіння рейтингу.

Крім того, цей крок логічний ще й тому, що поступово, особливо після скасування конституційної реформи, президент починає себе позиціонувати окремо від парламенту і навіть окремо від Партії регіонів. Тобто через це вето президент показав, що в нього є своя політична позиція, яка не залежить ні від парламенту, ні від парламентської більшості, ні від Партії регіонів – яка в тому числі просувала цей кодекс – і навіть не від уряду, який цей кодекс підтримував. І зараз для президента є цілком логічною самостійна позиція з усіх політичних питань. І ми маємо справу з такою собі квазі-кучмівською системою управління, коли окремо був президент, і окремо була вся решта політикуму – політичні партії і структури, які були приблизно рівновіддалені від основної посади, від тодішнього президента Кучми», – сказав Сергій Таран.

На думку експерта, переголосування кодексу в четвер не вирішить проблему його несприйняття підприємцями:

«Щоб змінити кодекс, треба написати цілком новий. Адже в цей кодекс закладалась певна філософія: що має бути максимум контролю, мінімум лібералізації, і якщо якась преференція – то в бік великого бізнесу. Ця філософія була і є, і косметичні правки її не змінять. Можливо, вони пом’якшать певні положення, дадуть можливість підприємцям говорити про певні перемоги. Але щоб змінити філософію, треба повністю переробити документ».

«Законодавчим пінг-понгом» називає ситуацію навколо заветованого кодексу політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко. За його словами, це свідчення непрофесіоналізму команди про владі:

«Ситуація яка. Кабмін зробив неприйнятний кодекс і перекинув його напівживому та непрестижному, позбавленому народної підтримки парламенту, який давно вже не являє собою законодавчого органу. Парламент легко, не маючи жодної політичної відповідальності, завізував документ і перекинув його президенту. І раптом з’ясувалося, що це все дуже серйозно. І тепер президент перекидає цю гарячу кулю назад парламенту. А парламент не може зрозуміти, що з ним робити.

Президент Янукович на цьому вето ще й бали заробить, підніме свій рейтинг на кілька позначок. Бо він начебто дослухався до громадської думки. Проте з точки зору великої політики, це виглядає анекдотично. Президент, прогулюючись, спілкується з населенням, питає: «А що вам тут не подобається?»… Де Чечетов, Бродський, Клюєв? Де легендарний блискучий Тігіпко? Спершу ці чиновники мали побувати на зустрічі з протестувальниками. Бо саме так належить вести переговорний процес. А в нас інакше… Ішов собі президент, каже: йшов вшанувати жертв Голодомору, а по дорозі завітав на Майдан, вирішив Податковий кодекс обговорити. А тепер, вражений до глибини душі побаченим, наклав вето. Вірніше, просто повернув кодекс на доопрацювання. І вже у четвер вони йому повернуть цей же кодекс назад... Ось у такий пінг-понг грають «професіонали», що повірили у власний професіоналізм», – іронізує Небоженко.

Нагадаємо: 18 листопада Верховна Рада ухвалила новий Податковий кодекс, який, по суті, ліквідує спрощену систему оподаткування. 22 листопада тисячі дрібних підприємців вийшли на столичний Майдан Незалежності та на площі міст по всій Україні, оголосивши безстрокову акцію протесту і вимагаючи від президента заветувати кодекс.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG