Спеціальні потреби

Росія пропонує Україні економічну інтеграцію


Президент РФ Дмитро Медведєв під час другого дня візиту до Києва запропонував українському керівництву зважити всі «за» і «проти» участі в митному союзі та Єдиному економічному просторі. Про це він сказав виступаючи перед підприємцями двох країн. Російський лідер також висловився за необхідність координації економічної співпраці з Європейським Союзом. Попри те, що об'єднання Газпрому із НАК Нафтогаз України поки що не знаходить хоч якоїсь підтримки українського керівництва, Медведєв говорив і про її перспективи. Мовляв, якщо це станеться - російська монополія може повністю профінансувати модернізацію української газотранспортної системи. Хоча будувати газопровід «Південний потік» в обхід України росіяни не передумають, додав він, бо кажуть рішення вже ухвалено.

Натомість Кремль обіцяє лобіювати інтереси України і перед міжнародними фінансовими інституціями, і в інших міжнародних організаціях. Мовляв, і українському бізнесу сприятимуть у виході на російські ринки, і кредити МВФ допоможуть отримати, і головним інвестором української економіки стати. Згадано також, що Україна особливо зацікавлена в залученні інвестицій, адже з початком світової фінансової кризи вкладення іноземців в економіку скоротилися і досі не можуть відновитися.

Проте Віктор Янукович - вже традиційно - не став відразу відповідати на ініціативи російського колеги, а лише в загальних фразах висловив оптимістичну оцінку переспективам економічного співробітництва між Україною і Російською Федерацією.

«Головне - ми повернулися до формату стратегічного партнерства, визначеного Договором про дружбу і співробітництво. Відкриваються можливості переходу до якісно нового етапу взаємодії наших країн», - сказав президент.

Тим часом парламентська опозиція офіційно звернулася до уряду з вимогою невідкладно надати копії підписаних угод. Опозиційний уряд назвав недопустимим приховування проектів двосторонніх документів між Україною та Росією.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG