Спеціальні потреби

Україна, Польща невдоволені домовленістю Німеччини і США щодо Північного потоку-2


Дмитро Кулеба, український міністр закордонних справ, наполягає, що Північний потік-2 «загрожує безпеці України і порушує принципи диверсифікації Енергетичного Союзу ЄС».
Дмитро Кулеба, український міністр закордонних справ, наполягає, що Північний потік-2 «загрожує безпеці України і порушує принципи диверсифікації Енергетичного Союзу ЄС».

Україна та Польща назвали німецько-американську домовленість про гарантії та відшкодування у зв’язку з майбутнім запуском трубопроводу Північний потік-2 поглибленням «політичної та безпекової кризи і кризи довіри у Європі».

Ми закликаємо США та Німеччину адекватно поставитися до безпекової кризи в нашому регіоні, єдиним вигодонабувачем якої є Росія.

Україна також оголосила про термінові консультації з ЄС та Німеччиною, можливість яких передбачають українські угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

Приводом для повторення гучних застережень з Києва і Варшави стало повідомлення у Вашингтоні у середу 21 липня, що США та Німеччина дійшли компромісу щодо Північного потоку-2.

Чільні представники адміністрації Байдена не змінили своїх оцінок трубопроводу, називаючи його «поганим», але Вашингтон вирішив згорнути економічні санкції, намагаючись покращити відносини з Німеччиною, коли добудова газопроводу стала майже доконаним фактом.

«Ми відмовилися (від санкцій), щоб побачити, чи зможемо ми переконати Німеччину співпрацювати з нами і з українцями, та з Польщею, щоб дати раду наслідкам та вразливостям, які цей трубопровід створює для України», - сказала заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд у Конгресі в день оприлюднення домовленості.

Спільна заява у середу українського міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та його польського колеги Збіґнєва Рау проголошує, що «відмова від спроб зупинити запуск газогону» створила «додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України та Центральної Європи загалом».

«Ми закликаємо Сполучені Штати Америки та Німеччину адекватно поставитися до безпекової кризи в нашому регіоні, єдиним вигодонабувачем якої є Росія», - наголошують міністри, стверджуючи, що з додатковим газопроводом Москва отримує більші можливості «чинити деструктивний вплив на безпекову ситуацію в Європі, поглиблює розбіжності між державами-членами НАТО та ЄС».

Україну, як виглядає, не заспокоїли проголошувані в американсько-німецьких домовленостях обіцянки, що Німеччина запровадить свої санкції та ініціює санкції ЄС стосовно Росії у разі, якщо Москва «використовуватиме енергію як зброю, або чинитиме подальші агресивні дії проти України».

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повторив, що Північний потік-2 «загрожує безпеці України і порушує принципи диверсифікації Енергетичного Союзу ЄС».

Колишня заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, коментуючи американсько-німецьку домовленість для української радіостанції НВ, висловила надію, що домовленість ще може бути доповнена «важливим для України змістом».

Зеркаль сказала, що ЄС вже має інструменти для «руйнування монополії Газпрому» у Європі.

Співробітник Польського інституту міжнародних справ Даніел Шеліґовський сказав Голосу Америки, що у Варшаві остерігаються, що Північний потік-2 створює Москві можливість «перекривати газопостачання Центральної і Східної Європи, не зачіпаючи при цьому Західну Європу, що дасть Росії важіль впливу на цілий регіон».

«Це робить Західну Європу, особливо Німеччину більш вразливою до російського політичного впливу і корупції», - вважає польський аналітик.

Він також підкреслив, що Польща намагається протидіяти «концепції наддержав», згідно з якою великі гравці ухвалюють рішення, незважаючи на менші країни, «а американсько-німецька домовленість - це яскравий приклад такого недемократичного й архаїчного підходу, який вже послабив єдність трансатлантичної спільноти».

Деякі європейські оглядачі порівнюють американсько-німецьку домовленість з Будапештським меморандумом - декларацією 1994 року, підписанти якої: США, Росія та Великобританія проголосили обіцянки щодо безпеки Україні у зв'язку з відмовою Києва від радянської ядерної зброї.

Україна марно взивала до положень Будапештського меморандуму, коли 2014 року Росія окупувала та проголосила своїм український Кримський півострів.

Москва фактично відмовилася від своїх зобов'язань шанувати територіальну цілісність України і не зазіхати на український суверенітет також своїми діями на Донбасі, де вже сім років триває неоголошена війна.

Газопровід Північний потік-2, понад 90% якого вже прокладені по дну Балтійського моря, може вдвічі збільшити постачання російського газу до Німеччини, оминаючи Україну та інші транзитні держави.

Україна може не лише втратити близько 2 - 3 мільярдів доларів на рік, які вона отримує за транзит газу, але й побоюється, що нові економічні обставини дозволять Росії бути ще більш войовничою щодо сусідів.

Дивіться також: «Північній потік-2» не повинен запрацювати, - голова НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко. Інтерв‘ю

XS
SM
MD
LG