Спеціальні потреби

Прокуратура розслідуватиме бійку у Верховній Раді


Прокуратура розслідуватиме бійку у Верховній Раді
Прокуратура розслідуватиме бійку у Верховній Раді

Прокуратура міста Києва розслідуватиме обставини бійки в українському парламентів, внаслідок якої декілька опозиційних депутатів отримали серйозні травми. Як повідомляє ГПУ, провівши дослідчу перевірку, правоооронні органи вирішили порушити кримінальну справу за фактом сутички. Справу порушено за статтею про втручання у діяльність державного діяча, яка передбачає покарання у вигляді грошового штрафу або позбавлення волі до трьох років.

Покарати депутатів з правлячої партії, які брали участь у бійці, вимагали опозиціонери. Голова парламентської фракції «БЮТ-Батьківщина» Іван Кириленко озвучив вимоги своєї політичної сили в сесійій залі Ради: «Ми вимагаємо належного реагування на безпрецедентні події. Наша фракція вимагає порушити кримінальні справи проти людей, які брали участь у побитті опозиції та вимагає негайного звіту Генпрокурора», – заявив депутат.

Фракція «БЮТ-Батьківщина» залишила приміщення Ради і оголосила, що бойкотуватиме її засідання допоки в парлемент не викличуть представників Генпрокуратури із доповіддю про розслідування обставин побиття депутатів. Опозиція також вимагає позбавити повноважень тих парламентарів, які досі всупереч закону суміщують роботу в Раді з діяльністю в виконавчих органах влади. Зокрема йдеться про міністра екології Миколу Злочевського та керівника державної компанії “Укрспецекспорт” Дмитра Саламатіна, яких БЮТівці назвають активними учасниками бійки. Мовляв, прикриваючись депутатською недоторканістю, ті можуть уникнути відповідальності.

В Партії регіонів закликають колег із опозиції сісти за стіл переговорів і розібратися між собою, без участі правоохоронних органів. Лідер фракції ПР Олександр Єфремов нагадує, що подібні сутички траплялися й раніше, зокрема й з ініціативи БЮТівців. Мовляв, тоді треба порушувати кримінальні справи й проти тих опозиціонерів, хто блокував електрощитову в парламенті і закидував димовими шашками спікера парламенту під час голосування за «харківські угоди».

«Ми налаштовані на конструктивну роботу і досягнення компромісу в цьому залі. Наша точка зору така, що ми маємо тут сідати за стіл переговорів, знаходити компроміси і увалювати рішення, які будуть сприяти тому, щоб такі події, які трапилися 16 грудня, більше ніколи не повторювалися», – наголосив Єфремов.

В другій половині дня депутати провладних фракцій погодилися заслухати інформацію правоохоронних органів про обставини бійки. Як очікується, в середу до парламенту із доповіддю прийде Генеральний прокурор Віктор Пшонка.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG