Спеціальні потреби

Суд «закрив» Луценка на 2 місяці


Суд «закрив» Луценка на 2 місяці
Суд «закрив» Луценка на 2 місяці

«Опозиціонер повинен сидіти в тюрмі». Здається, так вирішила перефразувати українська влада відомий вислів з кінокласики.

Юрія Луценка посадили на 2 місяці. Такий запобіжний захід для екс-міністра внутрішніх справ, лідера «Народної самооборони» обрав у понеділок Печерський райсуд столиці. Як заявили у Генпрокуратурі, змінити запобіжний захід з підписки про невиїзд на взяття під варту довелося через те, що Луценко навмисно зволікав з прочитанням матеріалів досудового слідства у порушеній проти нього кримінальній справі. Судді відмовились відпустити екс-міністра на поруки; а коли він спробував відповісти на запитання журналістів – вивели в наручниках із зали суду.

Як уже повідомлялося, Луценка заарештували в неділю у дворі його будинку, куди він вийшов вигуляти песика. Затримання здійснив спецпідрозділ СБУ «Альфа». Тепер дружина Луценка побоюється за його життя. У понеділок Ірина Луценко скликала прес-конференцію, на якій назвала затримання чоловіка помстою влади. За її словами, влада хоче розправитися з екс-міністром руками злочинців, яких він колись переслідував і з якими тепер ділитиме камеру. «Не дайте їм його вбити!» – сказала вона журналістам.

Окрім відомої справи про незаконно нараховану водієві підвищену зарплатню, екс-міністрові інкримінують перевищення повноважень у справі про отруєння екс-президента Ющенка. Йдеться, буцімто, про неправомірне продовження заходів розслідування у справі. Про це повідомив сам Луценко, прокоментувавши у неділю свій арешт на сайті «Народної самооборони».

Опозиціонер називає справу політичною; його адвокати готуються оскаржити арешт, а парламентська фракція НУНС оголосила збір підписів з вимогою провести позачергове засідання Верховної Ради та заслухати генпрокурора Віктора Пшонку. До ініціативи НУНС приєдналися також опозиціонери з Блоку Юлії Тимошенко.

Сама Тимошенко недалеко відстає від Луценка. Екс-прем’єрка, яка звинувачена у кримінальній справі і перебуває на підписці про невиїзд, у понеділок знову прийшла на допит в Генпрокуратуру. Як сказала колишня очільниця уряду журналістам, її допитували все в тій же «кіотській» справі і нових звинувачень поки що не висували (всупереч повідомленням ГПУ про ще одне ймовірне звинувачення – у закупівлі за завищеною ціною авт «швидкої допомоги»).

Коментуючи затримання Луценка, Тимошенко назвала арешт «абсолютно безпідставним» та заявила про «справжній терор» проти опозиції.

У понеділок за повісткою на допит в ГПУ прийшов також найближчий соратник Тимошенко Олександр Турчинов. Заступника голови партії «Батьківщина» так само розпитували в справі про можливе нецільове використання урядом Тимошенко «екологічних» грошей. При цьому Турчинов в інтерв»ю журналістам висловив свої припущення стосовно небувалої передноворічної активності каральних органів. За його словами, маховик репресій навмисно розкручують у свята – коли у людей передсвяткові клопоти і не випадає очікувати масових протестів.

Як виглядає, влада не збирається зупинятися з «наведенням порядку». До претендентів на кримінальну справу може приєднатися лідер партії «За Україну» В’ячеслав Кириленко. У вівторок його чекає слідчий прокуратури. До опозиціонера мають запитання щодо подій у парламенті 27 квітня цього року, під час ратифікації «Харківських угод».

А тим часом дехто з аналітиків, коментуючи нинішні «зачистки» в опозиційному таборі, називає це вірною ознакою того, що парламентські вибори відбудуться таки в 2011-у, а не в 2012 році. Як припускають експерти, влада взяла курс на вибори і тому намагається максимально відсторонити від них опозицію. Адже за законом, незакрита кримінальна справа або непогашена судимість не дають права брати участь у виборчій кампанії.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG