Спеціальні потреби

Верховна Рада планує на рік продовжити свої повноваження


Верховна Рада планує на рік продовжити свої повноваження
Верховна Рада планує на рік продовжити свої повноваження

Депутати Верховної Ради України хочуть збільшити повноваження депутатів усіх рівнів на один рік і проводити вибори раз на п'ять років. Сьогодні парламентарі направили відповідний законопроект до Конституційного суду, адже такі новації вимагають змін до основного закону. Переважну більшість голосів за продовження власного терміну перебування у парламенті дали члени правлячої коаліції, до яких приєдналися по декілька депутатів від БЮТ і «Нашої України-Народної самооборони».

Якщо Конституційний суд схвалить законопроект, його остаточне прийняття вимагатиме щонайменше 300 депутатських голосів. Правлячій коаліції доведеться шукати їх серед депутатів опозиції, адже нині закон підтримало лише 265 парламентарів. В разі невдачі владі ймовірно доведеться вже в березні наступного року йти на парламентські вибори, чого від неї вимагає опозиція.

Президент України Віктор Янукович сьогодні дав чітко зрозуміти, що він за відтермінування виборів і зміну виборчої системи. Про це глава держави заявив під час зустрічі з представниками політичних і наукових кіл Франції у Парижі: «Дуже шкідливо, що вибори в Україні відбуваються майже кожен рік. Це шкідливий чинник для людей, це неспокій...Людям це вже набридло. Я хочу впорядкувати всі вибори. Щоб вибори до Верховної Ради та президентські відбувалися в один рік. Обов’язково. Тільки були б рознесені в часі, наприклад, на півроку», – зазначив Янукович.

Президент також підтримав зміну виборчої системи і відмову від партійних списків: «Як мінімум, треба повертатися до змішаної системи, або, можливо, повністю до мажоритарної», – цитує Януковича офіційний сайт президента.

Деякі опозиційні партії вимагають від Центрвиборчкому вже 22 листопада оголосити про початок виборчої кампанії. Однак у ЦВК поки що утримуються від коментарів щодо моживої дати наступних парламентських виборів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG