Спеціальні потреби

Мінекономіки: Україна виходить із рецесії


Українська економіка зростає - з початку року темпи приросту промвиробництва, порівняно з аналогічним проміжком 2009-ого, склали понад 12%, що на думку Міністерства економіки свідчить про вихід промисловості з фази рецесії і перехід до активного відновлення виробництва. Особливо успішним виявився квітень цього року - зростання промисловості склало понад 17 пунктів. Оптимізм українських урядовців підсилює те, що позитивна тенденція спостерігається вже тривалий час, каже міністр економіки Василь Цушко:

«В цілому, вже впродовж шести місяців поспіль відбувається зростання обсягів виробництва, але показник квітня був найвищим серед них».

Прем'єр-міністр Микола Азаров, оприлюднюючи ці цифри на засіданні кабміну, не приховував задоволення. Він каже, що гідною оцінкою роботи його уряду може бути підвищення рейтингів України міжнародними експертами Standard & Poor’s. Азаров зазначив, що це відбувається вже втретє за останні два місяці і, мовляв, це свідчить, що влада успішно бореться із наслідками світової фінансової кризи, хоча ще й не вийшла на докризовий рівень.

Урядовці кажуть, що покращення економічних показників дає надійну основу для завершення переговорів з Міжнародним валютним фондом і укладення з ним нової угоди про співпрацю. Мовляв, основні умови, які МВФ висунув для виділення кредитних коштів виконуються: затверджено і виконується бюджет, покращено адміністрування податків і митних зборів, зауважує Азаров.

«Таким чином, сьогодні у нас немає ніяких сумнівів, що уряд виконає закладені в бюджет показники. Ми підготували абсолютно надійну основу для завершення переговорів з МВФ і укладення нової угоди», - наголошує прем'єр-міністр.

Втім, схоже що інвестори поки що не поділяють оптимізма українських урядовців. Держкомстат оприлюднив дані про триваюче падіння іноземних інвестицій. В першому кварталі, порівняно з минулим роком, українська економіка недоотримала майже 40% надходжень із зовнішніх джерел. А розпродаж цінних паперів і акцій на українських фондових ринках експерти взагалі назвають панічним. У середу індекси бірж знову побили рекорди падіння, продемонструвавши найгірший результат у світі. Експерт компанії Concorde Capital Максим Слободский зазначає, що за день акції українських компаній в середньому втратили в ціні понад 10%:

«За підсумком торгів ринки закрилися обвалом провідних індексів. Подешевшали всі без виключення українські ліквідні акції».

Оглядачі зауважують, що з початку місяця фондові індекси втратили понад чверть вартості.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG