Спеціальні потреби

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні у День пам’яті та перемоги над нацизмом


На цьому фото, наданому Державною службою з надзвичайних ситуацій України, рятувальники працюють біля пошкодженої будівлі після російського ракетного обстрілу в Київській області, у середу, 8 травня 2024 року. (Фото: Державна служба з надзвичайних ситуацій через AP Photo)
На цьому фото, наданому Державною службою з надзвичайних ситуацій України, рятувальники працюють біля пошкодженої будівлі після російського ракетного обстрілу в Київській області, у середу, 8 травня 2024 року. (Фото: Державна служба з надзвичайних ситуацій через AP Photo)

Україна відзначає День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 8 травня, одночасно з країнами Європи. У цей день Росія здійснила черговий масований ракетний удар по українській енергетичній інфраструктурі, використавши 55 ракет та 21 безпілотник, повідомляють в ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський наголосив на цьому у дописі у соціальних мережах.

“У День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні нацист Путін завдав масованого ракетного удару по Україні.

Понад 50 ракет і понад 20 безпілотників "Шахед" були націлені на об'єкти інфраструктури у Львівській, Вінницькій, Київській, Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій та Івано-Франківській областях. Усі необхідні служби вже працюють для подолання наслідків російського терору.

Весь світ повинен зрозуміти, хто є хто. Світ не повинен дати шанс новому нацизму”, - заявив Зеленський.

Реагуючи на російський удар вранці Дня пам’яті, посольство Естонії в Україні порівняло дії Росії в Україні з вчинками нацистів під час Другої світової війни.

“У ніч на День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Росія здійснила масовану атаку на Україну. Зло має іншу назву, але дії однакові – окупація, масові вбивства, тортури, бомбардування мирних міст і людей. Вільний світ має зупинити це, допомігши Україні повністю і зараз!” – зазначено в дописі естонського посольства на сторінці в мережі Х.

Посолка США в Україні Бріджит Брінк також відреагувала на обстріл.

“Минулої ночі Росія знову завдала масованого удару по Україні, застосувавши 55 ракет і 21 безпілотник, спрямованих на критично важливу енергетичну інфраструктуру та загрожуючи життю цивільних. Було пошкоджено багато будинків та поранені люди. Ми притягнемо Росію до відповідальності за її незаконну війну”, - написала Брінк.

У своєму зверненні до нації з нагоди Дня пам’яті, Зеленський також вказав на “відродження нацизму” в сучасній Росії.

“Світ проспав відродження нацизму – о 5-й ранку 24 лютого 2022 року”, - зазначив Зеленський. “Зупинити це, як і в 1945-му, здатен тільки об’єднаний вільний світ. Об’єднаний в антипутінську коаліцію”.

Російський удар по українській енергетичній інфраструктурі 8 травня відбувся наступного дня після офіційного вступу Володимира Путіна на п’ятий термін на посаді президента Росії та за день до запланованого військового параду на Червоній площі у Москві з нагоди річниці перемоги у Другій світовій війні.

В результаті російського обстрілу було пошкоджено об’єкти критичної інфраструктури у кількох областях України, що вимагатиме віялових відключень електроенергії споживачам. Міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив, що під удари потрапили об'єкти генерації та передачі електроенергії в Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській та Вінницькій областях.

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук повідомив у своєму каналі в мережі Telegram, що під час відбиття нічної атаки було знищено 59 з 76 засобів повітряного нападу.

“Сьогодні 8 травня, в Україні відзначається День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Вшановуємо полеглих тієї страшної війни, вшановуємо українських героїв сучасності, які цього разу боронять рідну землю від рашизму!” – додав Олещук.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG