Спеціальні потреби

Заступник держсекретаря США відзначив увагу України до ядерної безпеки з приводу роковин аварії на ЧАЕС


Візит у Чорнобиль, бачити наслідки цієї трагедії, це було дуже емоційно" - сказав Джеффрі Паєтт, заступник Держсекретаря США.
Візит у Чорнобиль, бачити наслідки цієї трагедії, це було дуже емоційно" - сказав Джеффрі Паєтт, заступник Держсекретаря США.

До річниці аварії на Чорнобильській АЕС заступник держсекретаря США з енергетики Джеффрі Паєтт високо оцінив зусилля України у питанні ядерної безпеки.

Він також зазначив, що після війни атомна енергетика залишиться важливою частиною українських енергосистем.

"Україна має один із найбільших атомних арсеналів у всій Європі, і атомна енергетика залишиться важливою частиною енергетичної системи України під час повоєнної реконструкції, - зазначив заступник держсекретаря США. - Ми дуже цінуємо значну увагу України до ядерної безпеки. Ми віддані цьому й зосереджуємо увагу, щоб активно підтримувати МАГАТЕ, ми також підтримуємо наших українських партнерів, які намагаються впоратися з наслідками російських дій".

Джеффрі Паєтт наголосив, що США зацікавлені у партнерстві з Україною в цій галузі, зокрема, в питанні малих і модульних реакторів, що він назвав "важливою частиною майбутніх технологічних рішень".

Паєтт нагадав позицію уряду США про підтримку місії МАГАТЕ в Україні: "Незаконна окупація Росією Запорізької АЕС - це неймовірно небезпечні та безвідповідальні військові дії, які Росія веде на цьому майданчику. Ми рішуче підтримуємо зусилля Рафаеля Гроссі, генерального директора МАГАТЕ. Є одна людина, яка може припинити цю надзвичайну ситуацію, і це Володимир Путін, піднявши слухавку і припинивши військову операцію, яка там зараз триває", - сказав дипломат.

Джеффрі Паєтт, який раніше був послом США в Україні, поділився також емоційними спогадами про відвідування Чорнобильської зони в Україні.

"Для мене особисто візит у Чорнобиль був дуже емоційним. Бачити наслідки цієї трагедії, а також розмовляти зі звичайними мешканцями у Києві, кожен має свою історію про те, яким було життя у наступні тижні після аварії. Для США дуже важливо, що Україна є досвідченим та фаховим оператором цивільної атомної енергетики", - наголосив високопосадовець Державного департаменту США.

Раніше Голос Америки повідомляв, що у роковини Чорнобильської катастрофи 1986 року ООН та світові лідери нагадують про необхідність відповідального ставлення до ядерної енергії та про загрози, які Росія створює в Україні, використовуючи атомні електростанції для шантажу Києва та світової спільноти.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG