Спеціальні потреби

Луценка залишили в СІЗО ще на 2 місяці


Луценко у СІЗО зустрів новий рік, тепер зустрічатиме там й Великдень.
Луценко у СІЗО зустрів новий рік, тепер зустрічатиме там й Великдень.

Давши задній хід у кримінальному переслідуванні родичів Василя Онопенка, Генпрокуратура залишається невблаганною щодо Юрія Луценка. Екс-міністрові внутрішніх справ доведеться провести в Лук’янівському СІЗО ще два місяці. Таке рішення ухвалив у середу Печерський райсуд Києва.

Рішення продовжити тримати Луценка під вартою до 26 квітня суд прийняв за зачиненими дверима, за відсутності преси і захисту. Журналістів не пустили до судової зали, а адвоката сповістили про засідання за лічені хвилини до початку. Як пізніше розповів захисник представникам ЗМІ, за таких умов він фізично не встиг би прибути до суду.

Самого екс-міністра, втім, доправили на процес. Опозиціонера привезли спецавтомобілем у супроводі «Беркуту», а відтак відвезли назад у Лук’янівський слідчий ізолятор. Тут він зустрів новий рік, а тепер муситиме зустрічати й Великдень.

Негайно звільнити всіх політично репресованих. З такою вимогою звернулася Юлія Тимошенко до президента Віктора Януковича. Свою вимогу лідер «Батьківщини» оприлюднила в середу під стінами Генпрокуратури, куди прибула на черговий допит.

«Я вимагаю від Януковича звільнення всіх політв’язнів», – заявила Тимошенко, першим назвавши прізвище Луценка. Своє звернення безпосередньо до президента опозиціонерка пояснила тим, що, на її думку, глава держави персонально дає вказівки, карати чи милувати неугодних. Як вона нагадала, зятя глави ВСУ Василя Онопенка, Євгена Корнійчука, відпустили додому з СІЗО наступного ж дня після того, як його тесть сходив до Януковича на уклін.

«Після чого відбулося звільнення Корнійчука? Після того, як відбулася розмова в кабінеті Януковича з Онопенком. І це є свідченням того, що люди арештовуються й звільняються не в судах, не в Генеральній прокуратурі, а в кабінеті Януковича», – наголосила Тимошенко.

В інтерв’ю журналістам під стінами ГПУ опозиціонерка прокоментувала також власну кримінальну справу – про закупівлю автомобілів «швидкої» – в якій її вкотре викликали на допит. Як розповіла лідер БЮТ, під час сьогоднішнього п’ятигодинного допиту її ознайомлювали з результатами експертизи про начебто завдані цією закупівлею збитки державі. Тимошенко назвала «цинізмом» звинувачення у збитках від придбання машин медичної допомоги та порадила слідчим натомість вивчити збитки для державного бюджету від оплати президентських гвинтокрилів та від інших корупційних, як вона вважає, оборудок нинішньої влади.

На допиті в ГПУ побував у середу і найближчий соратник Тимошенко Олександр Турчинов. Першого заступника голови партії «Батьківщина» викликали як свідка у тій-таки справі про автомобілі «швидкої». Після допиту Турчинов заявив журналістам, що Україна перетворюється на тоталітарну державу, в якій є політв’язні.

«Замість того щоб людям пояснювати, чому в магазинах нема ні гречки, ні борошна, замість того щоб дати опозиції чітко розставити акценти стосовно цієї антилюдської пенсійної реформи, нас ганяють цілими колективами до Генеральної прокуратури», – поскаржився Турчинов.

У середу Тимошенко і Турчинов мали намір взяти участь у парламентських слуханнях про пенсійну реформу. Як вони стверджують, допити в ГПУ навмисне затягли, щоб не дати опозиції презентувати свій варіант реформи. Про це, зокрема, Юлія Тимошенко написала на твіттер, у якому днями завела свою сторінку і друкує пости просто з Генпрокуратури.


Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG