Спеціальні потреби

Серця вашингтонців завоював співак з України


Концертно-театральний центр імені Джона Кеннеді у Вашингтоні є однією з найпрестижніших сцен країни. Тут вважають за честь виступати провідні виконавці та колективи світу. Нещодавно з його сцени лунав український голос. Глядачі оваціями вітали українського оперного співака Юрія Міненка.

Володар неперевершеного голосу, контр-тенор Юрій Міненко прибув до Вашингтона на запрошення відомої у столиці США Асоціації вокального мистецтва, яка організовує концерти молодих талантів та всесвітньовідомих зірок оперної музики. Випускнику Одеської Філармонії вдалось за мить завоювати серця американської публіки. Ті, хто хоча б раз почув спів Юрія, не зможуть його забути. А починалося все з дому, з родини. Як признався Юрій, любов до музики привила йому мати:

«Я з дитинства співав. Моя мати дуже добре співає вдома. Ми з дитинства співали українські пісні. І моя мати захотіла , щоб я навчався. Я хотів бути медиком, хірургом. Завжди. Дуже цікавився нейрохірургією. Але мені мати сказала ні, будеш співаком. Тому прийшлося мені навчатись у музичній школі, як піаніст. Потім я вступив до коледжу, як хоровий диригент і вже потім, мені дуже подобалось співати і я зрозумів, що це моє майбутнє це моє життя і пішов здавати екзамени до консерваторії, бо там я вважав найкраща вокальна школа в Україні».

Отримавши освіту та натхнення в Україні, Юрій Міненко сьогодні, в основному, виступає за кордоном. Він каже, що на Заході його мистецтво користується більшою увагою. В Україні ж у Юрія відбуваються лише поодинокі концерти:

«Сьогодні майбутнє в Україні для такого типу співаків як я це стовідсотково можна сказати що немає. Тому що у мене немає ні роботи, нічого в Україні. Тут грає роль і політична ситуація в Україні і економічна ситуація в Україні. І взагалі те, що сама культура цього співу вона пішла з Європи, з Великобританії, тому нічого дивного у цьому немає. Наші організатори концертів собі вирішили, що це не подобається людям і у мене немає ні запрошень, ні роботи».

За кордоном ж графік виступів Юрія Міненка розписаний на два роки вперед. Його чекають найкращі зали Великобританії, Німеччини, Італії, США. Європейська та американська публіка приймає Юрія з захопленням та оваціями. А музичні критики прогнозують йому світове визнання.
Юрій вважає, що взагалі кордонів для музики немає. Музика це інтернаціональна мова. Музику сприймають серцем. Це, каже він, саме найголовніше.

А сцена для Юрія - це його життя:

«Спів для мене це не робота, це моє життя, я отримую велике задоволення співаючи. Коли береш першу ноту... переживання відходить».

У цей момент, каже Юрій, залишається тільки музика.

  • 16x9 Image

    Мирослава Ґонґадзе

    Керівниця мовлення Голосу Америки у Східній Європі. На додаток до праці на «Голосі Америки», часто виступає як експерт із питань України, Східної Європи та свободи слова на пострадянському просторі. Статті Мирослави друкуються на шпальтах таких світових видань, як Wall Street Journal, Washington Post, NPR, Journal of Democracy. Мирослава є співавтором науково-публіцистичної роботи «Розірваний нерв» про протестний рух в Україні 2000-2004 років.

    З освітою правника, здобутою у Львівському державному університеті, має великий досвід роботи в галузі журналістики та зв'язків із громадськістю. Працювала журналістом, редактором, продюсером, керівником медіа-кампаній в Україні та США у низці політичних і медійних організацій, у тому числі RFE/RL, Інтерньюз, IRI, NDI.

    Серед іншого – Мирослава також здобула освіту у Гарвардському університеті за стипендією Фундації Німана (2018-2019 рр.), була дослідником Університету Джорджа Вашингтона (2003) та володарем стипендії Рейгана-Фасела Національного фонду за демократію (2001). «За видатний внесок у розвиток журналістики, активну громадянську позицію та професійну майстерність» Мирослава Ґонґадзе нагороджена Орденом княгині Ольги.

    Інформувати, поєднувати й об’єднувати людей та ідеї, надихати – такою Мирослава бачить свою місію.

    У вільний від роботи час, якщо такий з’являється, захоплюється подорожами, мистецтвом, фотографією.

    Має дорослих доньок-близнюків Нану та Саломе.

Інше за темою

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG