Спеціальні потреби

Борис Джонсон подає план з 6 пунктів, щоб «провалити акт агресії Путіна» щодо України


Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон і посол України Вадим Пристайко на Давнінґ стріт. 2 березня 2022 р.
Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон і посол України Вадим Пристайко на Давнінґ стріт. 2 березня 2022 р.

Британський прем’єр-міністр Борис Джонсон виступив із закликом до негайних дій міжнародної спільноти у відповідь на російську війну в Україні.

«Акт агресії Володимира Путіна повинен провалитися і треба, щоб цей провал бачили», - пише Борис Джонсон в статті в американській газеті New York Times у неділю 6 березня.

Керівник британського уряду виокремив шість пунктів, які він вважає найважливішими:

  • «Насамперед, ми повинні задіяти міжнародну гуманітарну коаліцію».
  • «Друге, нам треба робити більше, щоб допомогти Україні захищатися».
  • «Третє, ми повинні зробити економічний тиск на режим Путіна максимальним».
  • «Четверте, незалежно скільки це триватиме, ми повинні запобігти повзучим намаганням нормалізувати те, що Росія робить в Україні».
  • «П’яте, ми завжди маємо бути відкритими до дипломатії і деескалації за умови, що уряд України повністю задіяний у будь-яких потенційних домовленостях».
  • «Шосте, ми повинні діяти вже, щоб посилити євроатлантичну безпеку».

Тим часом британське міністерство оборони зранку 6 березня у щоденно порирюваних оцінках перебігу російської війни в Україні пише, що російські війська збільшили обстріли й бомбардування житлових масивів, щоб «зламати український дух».

У недільному зведенні, поширеному для громадськості зокрема в Твіттері, йдеться:

«Розмах і сила українського спротиву надалі застає Росію зненацька. Вона у багатьох місцях відповідає, цілячись в житлові масиви, зокрема у Харкові, Чернігові і Маріуполі. Це ймовірно ознака намагань зламати український дух. Росія раніше використовувала таку тактику в Чечні 1999 року і в Сирії 2016 року, застосовуючи авіацію та наземну зброю».

«Російські канали постачання надалі залишаються під ударами, сповільнюючи наступ наземних сил. Зараз існує реальна можливість, що Росія тепер намагається замаскувати цистерни з пальним під звичайні вантажівки, щоб зменшити втрати».

Український президент Володимир Зеленський в ніч з 5 на 6 березня повідомив, що він розмовляв з президентом США Джо Байденом зокрема про «питання безпеки, фінансової підтримки України та продовження санкційної політики щодо РФ».

У відеозверненні 6 березня Зеленський проголосив, що Україна «витримала перший удар» російського вторгнення і закликав українські сили «вигнати це зло геть з наших міст».

XS
SM
MD
LG