Спеціальні потреби

Напад на російський радар в Армавірі може вплинути на рішення союзників про дозвіл стріляти по Росії – експерти


На цьому архівному фото є пуск російської ракети «Іскандер-К» під час військових навчань на полігоні в Росії 19-го лютого 2022 року. У Міноборони РФ нещодавно заявили, що військові проведуть навчання із застосуванням тактичної ядерної зброї. (Пресслужба Міноборони РФ/AP)
На цьому архівному фото є пуск російської ракети «Іскандер-К» під час військових навчань на полігоні в Росії 19-го лютого 2022 року. У Міноборони РФ нещодавно заявили, що військові проведуть навчання із застосуванням тактичної ядерної зброї. (Пресслужба Міноборони РФ/AP)

Аналітики розходяться в оцінках щодо наслідків удару по російському радару, який є частиною російської системи раннього попередження про пуск балістичних ракет противника, але попереджають, що це викличе занепокоєння партнерів України.

Напередодні з'явилися повідомлення про імовірний удар українських безпілотників по російському радару, що забезпечує контроль радіолокації на відстані до 6 тисяч кілометрів.

Повідомлення про удар по російському радару надійшли на тлі проведення російських ядерних навчань, які деякі експерти називають нагадуванням про те, що Росія може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні.

Норвезький політолог і спеціаліст з Росії Ґлен Дізен вважає, що удар по об'єкту, що належить до ядерної системи в Росії, підвищує напруженість і буде засуджений у Вашингтоні.

«Атаки на російський радар раннього попередження про ядерну зброю викликають занепокоєння щодо намірів США, і це може змусити Росію привести свою стратегічну ядерну зброю в підвищену готовність», – пише він у мережі Х (колишня Twitter).

Безпековий оглядач впливового британського часопису Thw Economist Шашанк Йоші також ставить питання про доцільність такого кроку.

«Якщо ви намагаєтеся переконати союзників дозволити вам використовувати далекобійну ударну зброю на російській території, що є актуальною темою на даний момент, тоді навіщо вам атакувати радар раннього попередження, який має незначну очевидну користь на полі бою, але впливає на Росію засіб ядерного стримування?» – запитує британський оглядач у мережі Х.

Натомість німецький фахівець з ракет дальнього радіусу дії Фабіан Гоффман вважає, що Київ мав підстави стріляти по російському стратегічному радару раннього попередження, бо вражений радар за його словами, не був виключно ядерним об'єктом, і міг стати на заваді нових далекобійних ракет, які використовує Україна.

«Радар в Армавірі був цілком здатний забезпечити раннє попередження проти ракет театру бойових дій, особливо ATACMS», – вважає експерт.

При цьому він зазначає, що і у нього є деякі занепокоєння щодо того, «наскільки політично мудрим було це рішення», оскільки воно може мати негативні наслідки для України щодо обмежень вибору цілей у майбутньому.

«Однак це не означає, що його виконання було неефективним у військовому відношенні», – додає експерт у мережі X.

Супутникові знімки, які опинилися у розпорядженні російської служби Радіо Свобода, і були зроблені невдовзі після атаки 23 травня, свідчать про те, що пошкодження зазнав радар, в Армавірі, що у Краснодарському краї, який є частиною російської системи раннього попередження про пуск балістичних ракет противника.

Імовірно, удару завдав український безпілотник, пише Радіо Свобода.

Судячи з фото, безпілотники атакували станцію радіолокації «Воронеж-ДМ». Вона забезпечує контроль радіолокації на відстані до 6 тисяч кілометрів. Також на зображеннях помітні серйозні пошкодження будівель, в яких розташовуються радари.

Журналісти проєкту Defense Express проаналізували отриману інформацію та дійшли висновку, що атакована система частково покриває зону огляду над анексованим Кримом.

При цьому основною зоною огляду є Балканський півострів, Середземне море та Перська затока. Наприклад, у 2013 році російська влада заявила, що система виявила ймовірний запуск балістичної ракети з Лівії в Середземне море.

Деякі експерти вважають, що військовий об’єкт у Краснодарському краї став мішенню, оскільки він здатний фіксувати пуски далекобійних ракет ATACMS, що поставляються Україні США.

Видання The War Zone нагадує, що з моменту отримання ATACMS на початку року ЗСУ ефективно використовують ці ракети проти російських авіабаз, систем протиповітряної оборони та інших цілей.

Остання партія ATACMS є ракетами більшої дальності, в порівнянні з попередніми поставками. Це дозволяє ЗСУ тримати у полі зору більше цілей.

Два комплекси «Воронеж-ДМ» у Армавірі є ключовою частиною більшої російської мережі стратегічного раннього попередження, і їхня втрата може погіршити здатність країни виявляти ядерні загрози, що наближаються. Крім того, напад може спровокувати ядерний удар у відповідь, зазначає The War Zone.

Атака безпілотника по станції в Армавірі відбулася 23 травня незабаром після початку навчань російських нестратегічних ядерних сил у Південному військовому окрузі країни, що межує з Україною.

Міноборони Росії раніше заявило, що заходи проводяться «у відповідь на провокаційні заяви та погрози окремих західних офіційних осіб» на адресу Росії.

Представники української сторони та Міноборони Росії повідомлення про удар не коментували.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG