Спеціальні потреби

У Верховній раді України сталася серйозна бійка


Бійка у Верховній раді
Бійка у Верховній раді

Український парламент перейшов межу. Далі – ескалація політичного насильства?

Багато українців кажуть, що вони шоковані жорстокою бійкою, що відбулась у Верховній раді увечері в четвер. Напад депутатів-регіоналів на депутатів-бютівців, які блокували трибуну, для шістьох бютівців закінчився госпіталізацією. Викликати «швидку» довелося Володимиру Бондаренку, Михайлові Волинцю, Юрію Гнаткевичу, Євгену Суслову, Василю Кравчуку та Миколі Петруку. Станом на п’ятницю п’ятеро залишаються в лікарні: у Бондаренка зламана рука, у Волинця струс мозку і рана на голові від удару ніжкою стільця, у 72-річного Гнаткевича, якого сильно пом’яли у сутичці, підскочив тиск.

Потерпілі вже звернулись із заявами до Генпрокуратури з вимогою притягнути до відповідальності колег, які завдали їм тілесних ушкоджень. Імена нападників відомі: бойовище відбувалося перед об’єктивами фото- і відеокамер, а «бійці» зарекомендували себе ще від часів попередніх конфліктів. У своїх заявах потерпілі висувають претензії до сімох депутатів від Партії регіонів. Генпрокуратура розпочала перевірку. Як пообіцяв генпрокурор Віктор Пшонка, розслідування буде неупередженим.

Втім, у те, що винні відповідатимуть перед законом, не вірять, схоже, і в самому БЮТ. Правоохоронці покриють злочин, – таку думку висловив заступник лідера «Батьківщини» Олександр Турчинов.

«Ті, хто били людей, сп’яніли від безкарності. Тому що вони знали: ГПУ, МВС, СБУ прикриють цей злочин. І вони впевнені, що ніхто проти злочинців порушувати справу не буде», – заявив Турчинов.

Як він натякнув, на те, щоб зам’яти справу, в Генпрокуратурі мають ще й особисті причини. За його інформацією, у бійці брав участь син генпрокурора – депутат від Партії регіонів Артем Пшонка.

Поки влада не покарає організаторів бійки, опозиція не братиме участі у засіданнях Верховної ради. Таке рішення прийняли фракції БЮТ і НУНС. У п’ятницю опозиціонери запалили свічки на своїх робочих місцях у Раді – на знак поминок по демократії. Вони зажадали також відставки голови Верховної ради Володимира Литвина – оскільки побиття опозиційцних депутатів відбулося з його з мовчазної згоди.

Своєю чергою, Литвин продемонстрував залові залізну «хомку» та ланцюги, принесені опозиціонерами для блокування дверей.

«Яке це має відношення до депутатської діяльності?», – обурено повторював спікер, звинувативши опозиційних депутатів у закликах стріляти і тому, нібито вони носять зброю в сесійну залу.

На тому, що в бойовиську винна сама опозиція, наполягають і в Партії регіонів. Опоненти спровокували бійку, – стверджують регіонали в заяві, поширеній у п’ятницю прес-службою партії. Як мовиться в заяві, опозиціонери внесли до приміщення ради «знаряддя вуличного розбою – металеві прути, арматуру, ланцюги». «І коли виникла спровокована ними банальна бійка, бютівці були готові пустити в хід припасений заздалегідь бойовий металобрухт», – скаржаться у ПР.

Прем’єр-міністр Микола Азаров також вважає винними тих, кого побито. Як він заявив, «Дії опозиції, яка принесла ланцюги і металеві прути, цинічні і безпрецедентні за своїм масштабом. Вони повинні знати, що парламент буде працювати».

Дехто з регіоналів зайняв ще парадоксальнішу позицію: мовляв, ніякої бійки не було. Про це, зокрема, заявив журналістам речник партії Михайло Чечетов, за що журналісти оголосили Чечетову бойкот.

Натомість президент України закликав депутатів підвищувати рівень своєї політичної культури. «Я категорично проти того, щоб у парламенті будь-коли застосовувалась фізична сила. Врешті-решт прийшов уже час політикам домовитись і підняти рівень політичної культури!», – сказав Віктор Янукович, коментуючи інцидент у Верховній раді.

А тим часом аналітики застерігають: український парламент перейшов межу. За нею – неконтрольована ескалація політичного насильства. Криваву бійку в стінах Ради для Голосу Америки прокоментували директор Європейського інституту інтеграції та розвитку Дмитро Видрін, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко та директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

Дмитро Видрін: «Спрацював закон бумерангу»

«Я думаю, що спрацював закон бумерангу. Якщо хтось розпочинає традицію безмежжя у поведінці депутатів, якщо хтось запроваджує відсутність правил як правило, і депутатам дозволено все, то потім цю традицію складно поламати. Коли я був депутатом у БЮТі, то єдиний голосував проти блокування трибуни. Я єдиний голосував проти того, щоб захоплювати щитові. Єдиний голосував проти того, щоб штурмувати силою Конституційний Суд. І потім мене виключили з БЮТу за те, що я неправильно голосую. Так от, усі ті правила, вірніше їх відсутність, і те беззаконня, яке було БЮТом закладено в традиції депутатства, сьогодні повертається ось у такий негарний спосіб. За всі погані традиції доводиться розплачуватись. І я думаю, що тепер знадобляться роки, аби цю традицію поламати, а ще краще – замінити на традицію толерантності і взаємоповаги.

Тому я бачу дві причини, які брутально впливають на політику, і особливо на депутатський сегмент політики. Це брак традицій взаємоповаги і толерантності, а з другого боку – це депутатська недоторканність, яка провокує депутатів на геть безумні дії. Люди, які знають, що ні за що не відповідатимуть, здатні на все. Коли я був у БЮТі, треба було проносити сокири у Верховну Раду, щоб рубати кабелі, і ніхто не зупиняв депутатів із сокирами, які заходять у Верховну Раду. А зараз вносять уже не сокири, а арматуру, «хомки», ланцюги. Тому треба ламати традиції і треба позбавляти депутатів недоторканності. Лише у такий спосіб можна остудити ці гарячі голови, а інших можливостей я поки не бачу».


Сергій Таран: «Раніше в українському парламенті не було політичного насильства»

«Бійки в українському парламенті були завжди, і це було пов»язано з блокуванням трибуни з боку опозиції. Але завжди вони носили швидше політичний, ніж фізичний характер. І дуже часто ті люди, які блокували трибуну, усміхалися тим, кого вони блокують. І у відповідь отримували усмішки. Тобто було розуміння, що це політичний акт.


Але зараз ми маємо іншу ситуацію. Після приходу до влади Януковича вперше серйозна бійка сталася під час ратифікації угод по Чорноморському флоту. А те, що відбулося зараз – зараз була перейдена межа, яка відділяє Україну від країн, де всі політичні питання вирішуються мирним шляхом. Тому що досі в Україні і в українському парламенті не було такого явища, як політичне насильство. І всі майдани, які б вони чисельні не були, проходили мирно. Небезпека того, що сталося у Верховній Раді зараз, полягає у тому, що такі самі моделі вирішення політичних питань можуть перекинутись загалом на суспільство. І майбутні майдани можуть не завершуватись миром, як вони завершувались досі в Україні».


Віктор Небоженко: «Наступне зіткнення у Верховній Раді може закінчитися вбивством»

«Ми плавно перейшли від проблеми демократизації українського суспільства до проблеми криміналізації, прискореної криміналізації української політики.Тому що це не просто парламентська бійка, які ми бачимо у Тайванському чи Корейському парламенті – хтось з кимось побився з імпульсивних депутатів і їх усі негайно кинулись розбороняти. Ні, тут відвертий напад однієї групи на іншу. І в даному випадку відбувається заміна усіх усталених нормативів, регламентів, принципів голосування – на один принцип, який називається фізичне насильство. Право, громадська думка, домовленості, традиції – усе це залишено осторонь.

Тому це не просто бійка, не просто конфлікт. Те, що сталося у Верховній Раді, характерно для слаборозвинутих країн Африки, Латинської Америки, Південної Азії. Далі – тільки подальша ескалація насильства.

Адже це приклад для всього суспільства. Тепер депутати місцевих органів влади – у міськрадах, облрадах, райрадах – ті, які мають фізичну силу чи зброю, будуть з їх допомогою проводити потрібні їм рішення. Принцип насильства буде розповзатися в усі сфери життєдіяльності України. І наступне зіткнення у Верховній Раді може закінчитися вбивством – це лише справа часу. А наступний Майдан може закінчитися масовими насильницькими діями.

Європа це все давно пройшла у своїй історії. Парламентарі хапалися за зброю, за шпаги, за ножі. Ми в самому початку падіння,пік іще не пройдено. Ще ж не викидали з другого поверху депутатів на списи... Читайте історію середньовічної Європи!

Сьогодні в Україні запроваджується новий принцип регулювання політичних відносин – фізичне насильство. Тоді той, хто сильніший, у кого два пістолети і хто швидше витягне фінку, той виявиться правим. Так що я не здивуюсь, якщо на наступній сесії в парламенті десь біля жіночого туалету знайдуть кілька «підрізаних» депутатів».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG