Спеціальні потреби

Україна і МВФ відзначають прогрес у переговорах


Україна і МВФ відзначають прогрес у переговорах
Україна і МВФ відзначають прогрес у переговорах

Керівництво українського уряду і Міжнародного валютного фонду відзначають прогрес на переговорах про виділення Києву чергового траншу кредиту. Про це прем’єр-міністр Микола Азаров заявив після зустрічі з представниками місії МВФ, яка завершує роботу в Україні.

За словами урядовця, за результатами переговорів, які тривали з початку місяця, сторонам вдалося досягти компромісу щодо більшості пунктів меморандуму, тобто документа який укладається під час кожного перегляду програми співробітництва України з Фондом.

Задоволення ходом переговорів висловив і керівник місії МВФ Танос Арванітіс:

«Я думаю, що ми за останні дні досягли значного прогресу у переговорах і суттєво просунулися вперед. Ми погодили практично всі питання, які у нас були».

Основні проблемні питання полягали у сфері тарифів на житлово-комунальні послуги та пенсійної реформи. Щоб отримати черговий транш кредиту раніше український уряд взяв на себе зобов’язання вдатися до низки непопулярних кроків, зокрема вже в квітні підняти на 50% вартість комунальних послуг і збільшити пенсійний вік. Микола Азаров дає зрозуміти, що урядовцям вдалося переконати експертів Фонду у доцільності відсунути в часі виконнання цих умов:

«Вони з розумінням прийняли мої доводи з приводу поетапної реалізації намічених у літньому меморандумі цілей, щодо тарифів зокрема, а також про поетапну реалізацію пенсійної реформи. Я думаю, що той компроміс, який у нас досягнуто під час цих переговорів, дозволить нам менш болюче для людей проходити через необхідний етап реформування всієї нашої системи і ціноутворення, і тарифоутворення», – заявив Микола Азаров.

За словами посадовця, експерти Фонду схвально оцінили зусилля Кабміну щодо наповнення держбюджету та виконання домовленостей, зафіксованих у попередніх угодах. Схвалена в липні минулого року програма співпраці України з МВФ передбачає виділення Україні кредиту на суму понад 15 мільярдів доларів.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG