Спеціальні потреби

Тимошенко вимагає кримінальної справи проти Януковича


Тимошенко вимагає кримінальної справи проти Януковича
Тимошенко вимагає кримінальної справи проти Януковича

Від захисту – у наступ. Юлія Тимошенко вимагає порушити кримінальну справу проти Віктора Януковича. Відповідну заяву підсудна зареєструвала у п’ятницю в Печерському райсуді.

Як стверджують адвокати екс-прем’єрки, чинний президент свого часу підписував з Росією такі ж «газові» контракти, за які зараз судять її. У 2007 році, за прем’єрства Януковича, ціна на російський газ так само зросла, а ціна за транзит залишилась незмінною, внаслідок чого Нафтогаз зазнав мільйонних збитків. Якщо виходити з логіки Генпрокуратури і вважати це злочином, тоді на лаві підсудних, поряд з Тимошенко, має сидіти Янукович, – заявив адвокат Олександр Плахотнюк.

«Якщо вважати злочином те, що зараз інкримінують Тимошенко Юлії Володимирівні, то тоді треба притягувати і її попередників за підписання та укладання аналогічних угод, які були ще підписані в 2006, 2007 та інших роках», – сказав Плахотнюк журналістам.

При цьому адвокат наголосив: оскільки Генпрокуратура не порушує аналогічної кримінальної справи проти Януковича, то це доводить, що Тимошенко невинна, а справа проти неї сфальсифікована з політичних мотивів.

Під час слухань у п’ятницю Тимошенко зажадала також притягти до кримінальної відповідальності слідчого ГПУ Олександра Нечвоглода, який вів слідство у «газовій» справі. За її словами, Нечвоглод дав незаконну вказівку СБУ стежити за нею та прослуховувати телефонні розмови.

«Така людина не має права працювати у правоохоронних органах. Це вже навіть не НКВД!», – обурилась опозиціонерка.

Своєю чергою, суддя Родіон Кіреєв у п’ятницю продовжив зачитувати вголос матеріали справи і вже дійшов до 12-го тому (з 16-ти).
Кіреєв також розглянув і відхилив чергові клопотання захисту.

Він, зокрема, відмовив у проханні Тимошенко допустити до неї особистого лікаря.

Суддя не дозволив також поновити відеотрансляцію процесу. І хоч допити свідків, через що свого часу припинили трансляцію, завершено, Кіреєв пояснив, що може виникнути потреба допитати нових.

Він також відмовився надати Тимошенко час на зустріч з адвокатами і призначив наступне засідання на ранок понеділка.

Крім того, Кіреєв відхилив клопотання – уже 12-те за рахунком – відпустити підсудну з СІЗО.

А тим часом питання арешту Юлії Тимошенко може виникнути під час планованого на найближчі дні візиту президента Януковича до Варшави. Про це повідомила польська «Gazeta Wyborcza» з посиланням на дипломатичні джерела. Як мовиться у публікації, під час переговорів президент Польщі Броніслав Коморовський, від імені ЄС, висловить застереження про те, що арешт опозиціонерки може перешкодити підписанню угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG