Спеціальні потреби

Власенка відсторонили від захисту Тимошенко


Захисник Сергій Власенко, якого відсторонили від судового процесу Юлії Тимошенко
Захисник Сергій Власенко, якого відсторонили від судового процесу Юлії Тимошенко

Юлія Тимошенко втратила головного захисника. Печерський райсуд відсторонив від участі в процесі Сергія Власенка – за погану поведінку в залі. Адвокат і народний депутат розсердив головуючого суддю тим, що дозволив собі з ним сперечатися. Як зазначив Родіон Кіреєв у зачитаному рішенні, Власенко усувається від захисту Тимошенко «за системне порушення порядку в суді, неповагу до суду».

«Маріонетка Кіреєв виконав заздалегідь сплановану провокацію та усунув від участі у справі Сергія Власенка», – зауважила з цього приводу Тимошенко, коментуючи подію у своєму мікроблозі на Twitter.

А відсторонений адвокат, який представляв інтереси екс-прем’єрки від самого початку судового розгляду «газової» справи і який є єдиним захисником, ознайомленим з матеріалами справи, прокоментував своє вигнання так:

«Це вже не суд і навіть не фарс. Це поминки по правосуддю України», – сказав Власенко журналістам.

На поновлення судового процесу у понеділок Тимошенко готувала подання про долучення до свого захисту чотирьох нових адвокатів – двох українських і двох зарубіжних. Суд постановив долучити до процесу українців Миколу Сірого та Олександра Плахотнюка і відмовив американцям, що представляють юридичну компанію Covington & Burling LLP та аудиторську компанію BDO.

«Бояться участі міжнародних фахівців», – відреагувала Тимошенко у Twitter.

Її нові захисники проситимуть час на ознайомлення з матеріалами справи. Як сказав журналістам адвокат Олександр Плахотнюк, на вивчення 16 томів справи йому потрібно принаймні два місяці. Водночас він висловив побоювання, що суд може не дати часу взагалі. І як у воду дивився: суддя Кіреєв дав новим захисникам на ознайомлення з 16 томами... три дні.

Допущені до справи нові захисники почали відразу з того, що зажадали відводу судді. Як зазначив у своєму клопотанні Микола Сірий, головуючий суддя вдався до незаконних дій, позбавивши Тимошенко на тривалий час права на захист. Сірий висловив також сумніви в неупередженості головуючого.

На це чергове клопотання про свій відвід суддя Кіреєв відповів так само, як і на всі попередні: відмовою. Своє рішення він зачитав після взятої перерви. Однак адвокати не вгамувалися: тепер слово взяв Олександр Плахотнюк і так само зажадав заміни судді. Суддя знову пішов у нарадчу кімнату думати, а повернувшись, знову оголосив, що саме він і надалі судитиме Тимошенко.

Процес, який, на думку оглядачів, триває у жанрі абсурду, у понеділок був відзначений кількома яскравими епізодами.

Кіреєв, який веде із Тимошенко невтомну, хоча й безуспішну боротьбу, намагаючись примусити її звертатися до суду стоячи, нарешті отримав першу маленьку перемогу. Лідерці опозиції таки довелося на мить підвестися, щоб передати судді клопотання про долучення до справи адвокатів. Утім, Тимошенко відплатила Кірєєву новим образливим словом, коли у відповідь на його відмову допускати захисників кинула в його бік: «Фашисти!»

Суд у понеділок відзначився, крім того, видаленням із зали двох народних депутатів. Зоряна Шкіряка вивели попід руки за те, що закричав «Браво!», коли захист зажадав відводу судді. А Сергія Власенка виставили на вулицю, бо навіть після свого усунення від участі в процесі він продовжував сперечатися з суддею. Власенку заборонили з’являтися в залі суду – навіть у ролі глядача – аж до кінця процесу.

В понеділок у судовому процесі відбулася також вельми суттєва зміна. Відтепер він проходить без преси. Журналістів – ні з камерами, ні без – не допустили в залу, посилаючись на буцімто відсутність місць. Насправді, як стверджують підсудна та її захисники, судова зала напівпорожня та заповнена здебільшого бійцями спецпідрозділу «Грифон».

Про те, що відбувається за зачиненими дверима, журналісти тепер довідуються лише від народних депутатів, що переповідають їм побачене, брифінгів Тимошенко у перервах та її записів у Twitter.

На клопотання захисників відновити пряму трансляцію або, принаймні, дозволити фото- і відеозйомку суд відповів відмовою.

А тим часом експерти кажуть про різке «закручування гайок» у судовому процесі, що його президент Янукович раніше обіцяв зробити відкритим та прозорим. Схоже, що влада не збирається реагувати на критику Заходу про недопустимість переслідування опозиції, – вважає політолог Олександр Палій.

«Очевидно, що нинішня влада уже написала вирок Тимошенко і вирок Луценку. А судова система, якої в нас як незалежної гілки влади, по суті, не існує після судової реформи, просто проштамповує ці рішення. Тобто сьогодні ми маємо таку ситуацію, коли влада, судячи з усього, не буде реагувати на різні міжнародні застороги. Адже вона сповнена ілюзій, що, посадивши Тимошенко і Луценка, вирішить проблему з володарюванням на довгі роки. Але це не так. Іще стародавні римляни казали, що жодному імператорові не вдалося стратити свого наступника. Бо після кожного правителя завжди приходить новий», – зауважив Палій.

На думку політолога, процеси над Тимошенко і Луценком навряд чи залякають суспільство, – навіть якщо вироки будуть реальними. Це, навпаки, сприятиме мобілізації опонентів влади, – вважає експерт.

«Тобто я думаю, що з точки зору інтересів влади цей процес є деструктивним. Він підриває її міжнародні позиції і підриває її внутрішні позиції. Тому що найсильніша та влада, в якої є легітимність. А цим судовим процесом нинішня влада підриває свою легітимність. І тут справа за організацією опонентів. Нинішня влада вже настільки делегітимізована, що вона тримається лише за рахунок того, що її опоненти неорганізовані. І удар по Тимошенко і по Луценку – це спроба законсервувати цю неорганізованість опонентів нинішньої влади. На мій погляд, такі дії влади можуть, навпаки, гальванізувати процеси створення в Україні реальної, а не бутафорської, не дискредитованої опозиції», – сказав політолог Голосу Америки.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG