Спеціальні потреби

Тимошенко відмовляється просити про помилування


海南的旅游胜地三亚的一条街道
海南的旅游胜地三亚的一条街道

Екс-прем’єр українського уряду Юлія Тимошенко заявила, що не подаватиме прохання про помилування президенту Віктору Януковичу. Про це лідерка опозиції написала в листі із виправної колонії на Харківщині, де відбуває семирічний термін позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових угод. Таким чином Тимошенко відреагувала на озвучені главою держави умови її звільнення від покарання.

«У своєму недавньому телевізійному інтерв’ю Віктор Янукович дав зрозуміти, що готовий мене «помилувати», якщо я про це попрошу і тим самим визнаю свою провину. Ця цинічна пропозиція – категорично неприйнятна. Я не скоїла жодного злочину, а справи проти мене від «а» до «я» сфальсифіковані за прямим наказом Януковича. Янукович ніколи не дочекається від мене жодного прохання. Так само і я не чекаю і не хочу від нього жодної «милості».
Незважаючи на знущання та переслідування, Януковичу не вдасться мене зламати. Я присвятила своє життя боротьбі за свободу та незалежність демократичної України, і з цього шляху ніколи не зверну» – йдеться у листі Тимошенко.

Тим часом заяви урядів інших країн про кримінальні справи українських опозиційних політиків стають все більш критичними. Посольство США в Україні розповсюдило заклик свого уряду звільнити колишніх високопосадовців Юлію Тимошенко і Юрія Луценка. У Сполучених Штатах висловлюють своє розчарування резонансними справами: «Політично мотивоване переслідування опозиційних лідерів, включно із паном Луценком і колишнім прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, викликає серйозні занепокоєння щодо відданості уряду України демократії і верховенству права. Сполучені Штати знов закликають уряд України звільнити пана Луценка, пані Тимошенко та інших колишніх високопосадовців, нині ув’язнених, і вважають, що вони повинні мати необмежену можливість повною мірою брати участь у політичному житті», – йдеться у заяві.

Про те, що кримінальне переслідування опозиційних політиків шкодить стосункам України з Європейським Союзом ще раз нагадали в Брюсселі. Єврочиновники дають українській владі чіткий сигнал, що ратифікування узгоджених документів про асоціацію не буде без вирішення проблеми вибіркового застосування правосуддя і проведення чесних парламентських виборів. «Цей рік буде визначальним для характеру майбутніх стосунків України та Євросоюзу. Нас чекають декілька викликів. Важливо, щоб Україна чітко продемонструвала свою прихильність нашим засадничим цінностям», – заявив у Брюсселі єврокомісар Штефан Фюлле.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG