Спеціальні потреби

ГПУ дозволила лікувати Тимошенко поза межами колонії


Генеральна прокуратура України дозволила надати медичну допомогу екс-прем’єру Юлії Тимошенко поза межами Качанівської колонії, де вона відбуває семирічний термін позбавлення волі за перевищення владних повноважень. Прес-служба відомства повідомила, що керівник ГПУ Віктор Пшонка ухвалив таке рішення у відповідь на звернення захисту ув’язненої. Він дав доручення Державній пенітенціарній службі та Міністерству охорони здоров’я забезпечити необхідне лікування пані Тимошенко.

Мінохорони здоров’я повідомило про готовність прийняти пацієнтку в одній із клінік Харкова. Мовляв, необхідні фахівці і обладнання є у відділенні патології хребта та переферійної нервової системи Центральної клінічної лікарні «Укрзалізниці».

«Матеріально-технічна база лікарні повністю відповідає всім вимогам, висловленим спеціалістами з Німеччини та узгодженим усіма спеціалістами медичної комісії Міністерства охорони здоров’я. Заклад спеціалізується на наданні допомоги пацієнтам з аналогічною патологією багато років. Має потужний кадровий потенціал та напрацьовані методики. В лікарні є можливість повністю виконати рекомендації відносно медикаментозного лікування, у тому числі за необхідності селективного введення лікарських засобів безпосередньо до ділянки патологічного процесу», – заявили у МОЗ.

Провладні політики кажуть, що таке рішення правоохоронних органів свідчить про демократичність та прозорість правоохоронної системи країни. Раніше у ГПУ заперечували необхідність переведення ув’язненої до стаціонару. В разі загрози здоров’ю будь-якого ув’язненого, йому мають забезпечити необхідне лікування, каже колишній соратник Тимошенко, а нині народний депутат з Партії регіонів Володимир Олійник.

«Якщо є медичні показання, що таке лікування має бути, і його неможливо забезпечити в межах виправної установи, то відповідне рішення є обґрунтованим. І воно стосується не лише Юлії Тимошенко. Відповідно до чинного законодавства, якщо потрібна негайна операція, наприклад, чи є інші показання лікарів, то будь-якого ув’язненого повинні спрямувати до медичного закладу, не лише пенітенціарної системи, а й загальної медичної практики, де його прооперують чи нададуть кваліфіковану допомогу», – цитує політика партійний сайт.

Однак сама Тимошенко через своїх адвокатів дала зрозуміти, що не погодиться на лікування у запропонованій клініці. Захисник ув’язененої Сергій Власенко передав, що лікувальний заклад мають рекомендувати німецькі фахівці, які її оглядали і поставили діагноз:

«Жодної довіри чиновникам МОЗ, а також чиновникам Державної пенітенціарної служби у Юлії Тимошенко нема. Саме ці люди півроку писали, що Тимошенко здорова і дозволяли проведення слідчих, процесуальних та інших дій з Юлією Тимошенко. Тому доручити їм вибір медичного закладу, доручити тим людям, які ще вчора казали, що вона здорова, – нелогічно і нерозумно. Єдині лікарі, які провели повне медичне обстеження Юлії Тимошенко, це німецькі лікарі. Відповідно, саме вони мають узгодити, в якій клініці лідера опозиції зможуть лікувати відповідно до плану, розробленого міжнародною комісією».

У правлячій партії вже назвали заяви адвокатів Тимошенко спекуляціями. Володимир Олійник дав зрозуміти, що влада вважає небажаним надання медичної допомоги екс-прем’єру у закордонній клініці:

«В Україні є чимало гідних медичних установ та фахових лікарів, які зроблять усе для того, щоб вилікувати Ю. Тимошенко та надати їй висококваліфіковану допомогу. Якщо не довіряєте лікарям з державних медичних закладів, то є приватні клініки, і там, і там працюють гідні, добросовісні люди, які давали клятву Гіппократа і ніколи її не порушували. І не треба їх ображати і говорити, що вони не кваліфіковані».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG