Спеціальні потреби

Опозиція вимагає надати Тимошенко невідкладну медичну допомогу


Опозиція вимагає надати Тимошенко невідкладну медичну допомогу
Опозиція вимагає надати Тимошенко невідкладну медичну допомогу

Опозиція вимагає негайно надати утримуваній в слідчому ізоляторі екс-прем’єр-міністру Юлії Тимошенко медичну допомогу. Посилаючись на висновки лікарів, у команді лідера партії «Батьківщина» говорять про потребу її невідкладного лікування в умовах стаціонарного медзакладу.

Доктор медичних наук Микола Поліщук каже, що вивчив зроблені в обласній клінічній лікарні столиці дані обстеження Тимошенко і не виключає необхідності хірургічного втручання. Мовляв, допомога яку арештованій надають в ізоляторі, приносить лише тимчасове полегшення. Відсутність належної медичної допомоги, на думку експерта, може призвести до інвалідності.

«Можу сказати, що є патологічні зміни, які викликають біль, що може проявлятися при будь-якій активності. Це може проявлятися не лише в положенні сидячи або лежачи, але й при чханні та кашлі. Мій висновок однозначний: такі симптоми обмежують рух і будь-яку активність. Юлія Тимошенко потребує лікування у стаціонарному закладі. У СІЗО такі симптоми не лікуються», – заявив Поліщук.

В той же час адміністрація СІЗО у п’ятницю повідомила, що арештована вчергове відмовилася здати для аналізу кров. Кажуть, що пані Тимошенко запропонували зробити це в присутності її особистого лікаря. Однак та відмовилася, пославшись на недовіру до лікарів ізолятора і небажання розголошення отриманих результатів. В СІЗО попередили ув’язнену про загрозу її життю в разі відмови від проходження необхідних медичних процедур. Адміністрація наголошує, що Тимошенко проходить рекомендований комісією МОЗ курс лікування.

У команді екс-прем’єра піддають сумніву заяви медиків. Юрист Сергій Власенко наголошує, що стан здоров’я лідера опозиції продовжує погіршуватися, і вона, очевидно, не зможе взяти особисту участь в розгляді апеляції на оголошений їй вирок.

«Її стан здоров’я не покращився, її не лікують, вона досі не отримала допомогу, оскільки це неможливо в межах СІЗО. Їй лише колють знеболювальні, щоб зняти больовий синдром, а це не лікування, і все це може призвести до поганих наслідків. Я думаю, що все це робиться навмисно», – заявив Власенко.

Напередодні суд почав розгляд апеляції колишнього прем’єр-міністра, якою вона оскаржує законність засудження до семи років позбавлення волі в справі про підписання газових контрактів. На засіданні захист лідера опозиції знову наполягав на відсутності підстав для її утримання в СІЗО. Попри клопотання адвокатів, суддя Олена Ситайло не знайшла підстав для звільнення Юлії Тимошенко і залишила її на час розгляду апеляції під вартою. Суддя також залишила без задоволення інші клопотання – не допустила юристів Сергія Власенка і Миколу Титаренка захищати Тимошенко.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG