Спеціальні потреби

Тимошенко викликали на допит в ГПУ


Нова влада розпочинає репресії проти опозиції. Про це заявила Юлія Тимошенко на брифінгу у вівторок, коментуючи отриману нею повістку з Генпрокуратури.

Як повідомила екс-прем’єр-міністр, виклик надійшов під час Великодніх свят. У ГПУ на лідера опозиції чекають у середу – з роз’ясненнями щодо її заяв про підкуп суддів Конституційного суду.

Тимошенко переконана, що йдеться про тиск і старт політичних репресій, але каже, що на допит піде.

«Я піду туди – не сумнівайтесь! І те, що я буду розмовляти з цими прокурорами, які працюють на замовлення, чітко і відверто, – у цьому теж не сумнівайтесь!», – запевнила головна опозиціонерка.

Тимошенко нагадала також про репресії, яких зазнала колись від президента Кучми. Як вона наголосила, спроби нової влади її залякати – марні:

«Я хочу сказати, что Янукович разом з усією своєю камарильєю ще не вийшов політичним зростом, щоб мене лякати Генеральною прокуратурою», – заявила очільниця БЮТ.

Юлія Тимошенко підтвердила також, що її політична сила ініціюватиме відставку тих суддів, які – під тиском влади – підтримають рішення Конституційного суду про законність так званої «коаліції тушок». Як вона заявила, БЮТ внесе до Верховної ради подання на їх звільнення з посади – за порушення присяги.

Натомість влада переадресувала звинувачення у тискові на суддів самій Тимошенко. Про це сказав, коментуючи сьогоднішній брифінг опозиціонерки, міністр юстиції Олександр Лавринович. Як він заявив, ніхто інший, як лідер опозиції, чинить тиск на суддів КСУ перед винесенням ними вердикту, легітимна парламентська коаліція, чи ні.

«Тимошенко не має права тиснути на них чи погрожувати їм у будь-який спосіб», – застеріг Лавринович. Як він нагадав, Тимошенко не уповноважена звільняти суддів КСУ. Отож міністр порадив тлумачам Конституції «спокійно працювати і приймати незалежні та об’єктивні рішення».

А тим часом, за повідомленням деяких ЗМІ, Конституційний суд уже визначився і готовий освятити нинішню коаліцію. Очікують, що рішення про легітимність парламентської більшості, побудованої на індивідуальному членстві депутатів, оголосять з дня на день. Як стверджує більшість експертів, таке рішення може стати другим серйозним ударом по репутації КСУ – після горезвісного вердикту про «третій строк Кучми як другий». Адже у своєму власному рішенні від 17 вересня 2008 року Конституційний суд уже тлумачив питання про коаліцію, дозволивши формувати її лише з депутатських фракцій.

Нагадаємо: 29 березня Юлія Тимошенко звинуватила владу у підкупі суддів КСУ. Лідер об’єднаної опозиції заявила, що люди Віктора Януковича пропонують суддям по мільйону доларів за визнання законності нинішньої коаліції. За словами Тимошенко, президент поспішає зняти всі питання щодо легітимності нинішньої влади до запланованого на 12-13 квітня візиту до США.

Утім, очільниця опозиції не навела фактів на підтвердження своїх заяв. Вона також не назвала прізвищ суддів КСУ, які, за її словами, повідомили про тиск і спроби підкупу.

Своєю чергою, представники влади категорично відкинули звинувачення, переадресувавши закиди у тискові на суддів самій Тимошенко. Головній опозиціонерці пригрозили кримінальною відповідальністю, якщо її заяви не підтвердить слідство.

Нагадаємо також: 11 березня у Верховній раді було оголошено створення коаліції, до складу якої увійшли фракції Партії регіонів, КПУ, Блоку Литвина, а також – на основі індивідуального членства – окремі народні депутати. Тоді ж опозиція заявила про нелегітимність створеної коаліції, а сама парламентська більшість, сумнівна з погляду закону, дістала прізвисько «коаліції тушок». Президент Віктор Янукович пообіцяв не порушувати Конституції і в разі, якщо Конституційний суд визнає нинішню коаліцію незаконною, розпустити Верховну раду та оголосити дострокові парламентські вибори.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG