Спеціальні потреби

Стан здоров’я Тимошенко: повідомлення суперечливі


Стан здоров’я Тимошенко: повідомлення суперечливі
Стан здоров’я Тимошенко: повідомлення суперечливі

Стан здоров’я Юлії Тимошенко далі залишається в центрі уваги ЗМІ. При цьому звістки з Качанівської колонії у Харкові, де утримується екс-прем’єрка, суперечливі, а часом діаметрально протилежні. Тюремники запевняють, що ув’язнена перебуває в щонайкомфортніших умовах і почувається добре; соратники кажуть про тяжкий стан і навіть загрозу життю.

До Тимошенко в камеру прибув особистий масажист. Таку новину повідомили журналістам у вівторок у пенітенціарній службі Харківської області. Як уточнили представники відомства, масажист приніс із собою масажний стіл, і екс-прем’єрка отримала перший сеанс лікувального масажу, що тривав кілька годин.

У Тимошенко немає особистого масажиста. Про це заявив, спростовуючи твердження тюремників, перший заступник глави партії «Батьківщина» Олександр Турчинов. Як він сказав на брифінгу в Києві, влада хоче нав’язати суспільству думку, нібито лідерці опозиції непогано живеться у тюрмі. А прес-секретар екс-прем’єрки Марина Сорока закликала журналістів «не брати участь у спецопераціях Банкової» і не поширювати інформацію про «особистих масажистів, манікюрш, педікюрш і перукарів». За її словами, ці брехливі заяви є частиною сценарію зі знищення опозиціонерки.

На скликаному брифінгу соратники Тимошенко повідомили також про те, що з клініки «Медіком», де останні 10 років обстежувалася екс-прем’єрка, днями було вилучено її медичну картку. За словами Турчинова, це зробила державна податкова служба в примусовому порядку; і як він припускає, картку вилучили для фальшування історії хвороби. Турчинов заявив, що з оскарженням дій влади апелюватиме до міжнародних правозахисних організацій, зокрема до «Лікарів без кордонів».

Обурення соратників і рідних Тимошенко викликала, крім того, історія з милицями. Ув’язнена екс-прем’єрка попросила у тюремників видати їй милиці, ходунці або палицю, аби вона могла самостійно пересуватися по камері. Однак їй у цьому відмовили. Про невидані ходунці розповіла, після відвідин мами, Євгенія Тимошенко, а відтак інформацію підтвердили у пенітенціарній службі та в Мінохорони здоров’я.

Як пояснила у вівторок голова комісії МОЗ Раїса Мойсеєнко, ні милиці, ані ходунці пацієнтці не рекомендовані лікарями. Мовляв, при такій патології у цих засобах немає потреби. Як пояснила Мойсеєнко, лікарі були готові у вівторок оглянути хвору і, можливо, дозволили б їй ходунці. Але Тимошенко від медогляду вкотре відмовилась і комісію МОЗ до себе не допустила.

Ще однією обставиною тюремного побуту лідерки опозиції були шоковані депутати з фракції БЮТ, яких допустили на територію Качанівської колонії. Бютівці Володимир Бондаренко, Олег Тимошенко та Юрій Ганущак просились перевідати екс-прем’єрку, однак до неї в камеру депутатів не пустили, показавши тільки внутрішній дворик та деякі виробничі приміщення. Проте одну особливість камери екс-прем’єрки її соратники все-таки помітили. Як сказав журналістам Володимир Бондаренко, він шокований тим, що для Тимошенко в колонії створено «спецумови» – у негативному сенсі. Вікна її камери – єдині, які, окрім ґрат, ще й обтягнуті сіткою.

А тим часом дочка Юлії Тимошенко Євгенія попросила у Європи вжити санкції проти Януковича. Про це Євгенія, яка щойно повернулася з поїздки до Німеччини, розповіла в інтерв’ю українським ЗМІ. За її словами, президент і його команда не чують заяв, що лунають з боку демократичних країн, і не розуміють дипломатичної мови. «Єдине, що залишається – це застосування санкцій і обмеження корупційної діяльності нинішнього режиму», – вважає Євгенія Тимошенко.

А в інтерв’ю німецькій Frankfurter Allgemeine Zeitung Євгенія заявила, що сподівається на Європейський суд з прав людини та на тиск з боку міжнародної спільноти. Як вона сказала, її мати повинна отримати змогу взяти участь у виборах у вільній, демократичній країні. «І колись вона повинна стати президентом України», – сказала Євгенія Тимошенко.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG