Спеціальні потреби

Прем’єр-міністр Туреччини вибачився за вбивства курдів у 1930-х роках


Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган
Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган

Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вибачився з вбивство в 1930-х роках майже 14 тисяч людей під час повстання курдського населення. Це перше вибачення з боку турецького уряду за масове вбивство.

Лідер головного опозиційного угруповання – Республіканської народної партії – Кемаль Киличдароглу в середу висунув вимогу, що Туреччина визнала свої минулі дії.

Між 1936 і 1939 роками війська турецького уряду вбили 13,806 людей у південно-східному місті Тунджелі. У час вбивства місто мало назву Дершім.

Прем’єр-міністр Реджеп Таїп Ердоган закликав Республіканську народну партію також вибачитися за вбивство, тому що в той час вона була правлячою партією в країні.

У цей час турецький уряд ведде збройну кампанію проти курдських повстанців, які борються за автономію в переважно курдській південно-східній частині Туреччини. Від 1984 року в ході збройних дій загинуло понад 40 тисяч людей. Це найновіше із кількох курдських повстань.

Анкара вдалася до певних кроків для задоволення вимог курдської та інших меншин. Ердоган пропагує зміну конституції, яку написано у 1982 році, коли в країні було військове правління. Курдські лідери кажуть, що зміни в конституції повинні визнати курдську окремішність в Туреччині і надати їм автономію.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG