Спеціальні потреби

Трампу загрожує ув'язнення, якщо він знову порушить заборону на публічну критику учасників справи


Колишній президент США Дональд Трамп очікує на початок кримінального процесу в кримінальному суді Мангеттена в Нью-Йорку, 6 травня 2024 року.
Колишній президент США Дональд Трамп очікує на початок кримінального процесу в кримінальному суді Мангеттена в Нью-Йорку, 6 травня 2024 року.

У понеділок суддя у кримінальному процесі проти колишнього президента США Дональда Трампа в Нью-Йорку знову звинуватив Трампа у неповазі до суду через порушення заборони на публічну критику потенційних свідків у справі.

Суддя Верховного суду Нью-Йорка Хуан Мерчан суворо попередив Трампа, що його можуть ув'язнити, якщо він продовжить ігнорувати наказ.

Мерчан виніс рішення на початку третього тижня свідчень у суді над Трампом, у якому колишнього президента звинувачують у фальсифікації ділової звітності Організації Трампа, щоб приховати виплату 130 000 доларів порнозірці Стормі Деніелс, щоб та перед виборами 2016 року відмовилась розповідати про можливе інтимне побачення з Трампом десять років тому. Трамп заперечує заяву Деніелс про інтимний зв'язок і всі 34 звинувачення, висунуті йому.

Але Мерчан попередив його, що порушення заборони на публічні нападки є "прямою атакою на верховенство права. Я не можу допустити, щоб це тривало".

Мерчан сказав, що "останнє, чого він хоче" — це посадити Трампа у в’язницю, але він зробить це за потреби. Суддя додав: "Ви - колишній президент Сполучених Штатів і, можливо, також наступний президент".

Мерчан оштрафував Трампа ще на 1000 доларів за порушення наказу про заборону критики, на додачу до ще 9000 доларів штрафу присудженого минулого тижня за ще дев'ять порушень заборони. Минулого тижня Мерчан визнав, що штраф - мізерна сума для такого мільярдера, як Трамп. Президентська кампанія Трампа 2024 року почала збір коштів на виплату штрафу за неповагу до суду.

Поза залою суду Трамп сказав журналістам, що Мерчан "позбавив мене конституційного права говорити". Він додав, що "це фальшивий суд", а прокуратура "не може скласти справу".

Судові слухання відновились в понеділок, і журі з 12 членів ще не заслухало двох ключових свідків у справі — Деніелс та колишнього адвоката Трампа та політичного агента, засудженого за неправдиві свідчення, Майкла Коена.

Присяжні вислухали багато свідчень про Коена та Деніелс протягом останніх двох тижнів, але прокурори не вказали, коли пару можуть викликати в якості свідків.

Джеффрі Макконні, колишній корпоративний контролер в "Організації Трампа" свідчив в понеділок протягом трьох годин про те, як Коен надсилав рахунки компанії, щоб отримати відшкодування за 130 000 доларів, які він заплатив Деніелс.

Макконні сказав, що на початку 2017 року платіж пішов з рахунку "Організації Трампа", а пізніше - з особистого банківського рахунку Трампа.

Дебора Тарасофф, керівник відділу кредиторської заборгованості "Організації Трампа", розповіла, як відправляла чеки Трампу в Білий дім для підпису, який потім повертав їх зі своїм підписом чорним фломастером. Присяжним показали копії чеків.

Загалом Коену заплатили 420 000 доларів, у тому числі 130 000 доларів, щоб відшкодувати йому гроші, які він зняв зі своєї кредитної картки, щоб заплатити Деніелс, а також бонус і компенсацію його податкових виплат.

Трамп стверджував, що виплати Коену в 2017 році були оплатою за юридичні послуги в рамках договору з "Організацією Трампа". Але прокурори заявили, що такої виплати за юридичні послуги не було і Макконні сказав, що ніколи не бачив такого документа.

Натомість Макконні заявив, що він схвалив виплати Коену, не знаючи точно, для чого вона була, але керуючись вказівками Аллена Вайссельберга, колишнього фінансового директора "Організації Трампа", і Еріка Трампа, другого сина колишнього президента.

Присяжним показали електронний лист від Вайссельберга, у якому говорилося, що можна заплатити Коену "за домовленістю з Доном і Еріком", маючи на увазі тодішнього президента та його сина.

Зараз Вайссельберг відбуває п’ятимісячний термін ув’язнення за надання неправдивих свідчень у справі Трампа про шахрайство в бізнесі, а Ерік був присутній в залі суду і сидів поруч із батьком.

"Вам сказали щось зробити, і ви це зробили?" — запитав Макконні прокурор Метью Коланджело. "Так", — відповів Макконні.

77-річний Трамп став першим колишнім президентом, якому висунуто кримінальні звинувачення. Прокурори кажуть, що виплата Деніелс була спрямована на те, щоб вона не говорила про ймовірний роман із Трампом саме тоді, коли виборці йшли на дільниці у 2016 році.

Трамп заперечує висунуті проти нього звинувачення, але, якщо його визнають винним, його можуть засудити до чотирьох років позбавлення волі. Він є ймовірним кандидатом у президенти від Республіканської партії 2024 року на виборах 5 листопада, в яких знову братиме участь і президент Джо Байденом, демократ, який переміг Трампа у 2020 році.

Трамп також спростував заяву Деніелс, що у них був зв’язок після того, як вони зустрілися на турнірі з гольфу на озері Тахо в Неваді.

Поки Мерчан не заборонив Трампу критикувати можливих свідків у справі, Трамп часто називав Деніелс "кінською мордою". Йому було 60, а їй 27, коли, як вона стверджує, вони займалися сексом.

Помічниця Трампа Хоуп Гікс засвідчила в п’ятницю, що члени виборчого штабу Трампа 2016 року були в паніці за місяць до голосування, коли було знайдено запис шоу "Доступ до Голлівуду" 2005 року, в якому виступав Трамп хвалився, що може безкарно дотикатися до жінок, тому що він зірка.

Відшкодування Коену і те, що їх внесли у звітність як юридичні витрати, є центральними в кримінальній справі проти Трампа.

Прокурори стверджують, що виплата грошей Деніелс мала вплинути на результат виборів 2016 року, на яких Трамп з незначною перевагою переміг демократку Гілларі Клінтон.

Захист Трампа припустив, що виплатою Трамп як "сімейна людина" намагався, щоб його дружина Меланія не дізналася про його зустріч з Деніелс.

Минулого тижня Гікс свідчила, що Трамп сказав їй, що, можливо, Коен здійснив виплату Деніелс без його відома та з доброти серця. Але Гікс відповідаючи на питання прокурора Джошуа Стейнґласа сказала: "Я б сказала, що це було б нехарактерно для Майкла. Не думаю, що Майкл був особливо милосердною людиною, гм, чи безкорисливою людиною. Гм, це та людина, яка хоче визнання".

Коен, якого в свідченнях часто зображують агресивним, непостійним і лайливим, визнав себе винним у порушенні правил фінансування кампанії, пов’язаної зі справою, та інших злочинах. Він провів 13 з половиною місяців у федеральній в'язниці та ще півтора року під домашнім арештом.

Він також обернувся проти свого колишнього боса і, схоже, має намір розповісти присяжним про залаштунки своєї багаторічної роботи на Трампа.

Адвокати Трампа так само впевнені, що виставлять Коена як брехуна, свідченням якого не можна довіряти.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG