Спеціальні потреби

Трампа звинувачують у спробах незаконно змінити результати виборів 2020 року


Звинувачення проти колишнього президента США Дональда Трампа, фото від 1 серпня 2023 року, Вашингтон
Звинувачення проти колишнього президента США Дональда Трампа, фото від 1 серпня 2023 року, Вашингтон

Федеральне журі присяжних у Вашингтоні у вівторок висунуло звинувачення колишньому президенту США Дональду Трампу в незаконній спробі скасувати свою поразку на виборах 2020 року, щоб утримати владу. Це створює йому додаткові юридичні складнощі під час підготовки до нових виборів президента 2024 року.

Обвинувальний акт за чотирма пунктами видав спеціальний прокурор Міністерства юстиції США Джек Сміт після того, як велике журі кілька місяців слухало свідчення найближчих соратників Трампа та їхні спогади про те, як Трамп намагався – і не зміг – скасувати перемогу демократа Джо Байдену, який став президентом США в січні 2021 року.

Обвинувальний акт, що містить 45 сторінок, стверджує, що 77-річний Трамп брав участь у змові з метою обману Сполучених Штатів, загрози правам інших і перешкоджанні офіційному розгляду в Конгресі – підрахунку голосів виборців, що засвідчували перемогу Байдена – і перешкоджанні підрахунку голосів колегії вибірників у Конгресі 6 січня 2021 року, коли 2000 прихильників Трампа увірвалися до Капітолію США.

Це перший випадок у 247-річній історії країни, коли колишнього президента звинувачують у незаконній спробі залишитися на посаді ще на чотири роки, замість того, щоб мирно, хоча й неохоче, передати владу наступнику. Очікується, що він постане перед суддею в четвер.

Трамп досі неправдиво стверджує, що його не переобрали через фальсифікації та інші порушення на виборах, навіть після того, як десятки суддів відхилили його заяви протягом кількох тижнів після виборів 2020 року.

Trump Indicted Over Attempts to Overturn 2020 Election
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

В обвинувальному акті йдеться: «Незважаючи на поразку, Відповідач був сповнений рішучості залишитися при владі. Таким чином, протягом більш ніж двох місяців після дня виборів 3 листопада 2020 року Відповідач поширював брехню про те, що на виборах були фальсифікації, які визначали результати, і що він фактично переміг».

«Ці заяви були неправдивими, і підсудний знав, що вони неправдиві», — йдеться в обвинувальному акті. Але, зазначається, що Трамп «у будь-якому випадку повторив і широко поширив їх – щоб легітимізувати свої завідомо неправдиві заяви, створити напружену національну атмосферу недовіри та гніву та підірвати віру суспільства в адміністрацію виборів».

Спецпрокурор Джек Сміт говорить зі ЗМІ про звинувачення проти Дональда Трампа, 1 серпня 2023 року, Вашингтон.
Спецпрокурор Джек Сміт говорить зі ЗМІ про звинувачення проти Дональда Трампа, 1 серпня 2023 року, Вашингтон.

В обвинувальному акті стверджується, що змова Трампа була «націлена проти основної функції федерального уряду Сполучених Штатів: національного процесу збору, підрахунку та затвердження результатів президентських виборів».

В обвинувальному акті стверджується, що Трамп змовився з шістьома іншими людьми, щоб змінити результати виборів. Імена цих людей не вказані в обвинувальному акті. Четверо з них - адвокати, які консультували його, ще один - чиновник Міністерства юстиції, а шостий - політичний консультант, який нібито «допоміг реалізувати план подання фальшивих списків президентських виборців [на користь Трампа], щоб перешкодити процедурі сертифікації», що свідчить про те, що Байден виграв.

Це вже другий випадок, коли Сміт висуває звинувачення Трампу за останні два місяці. У попередньому акті з 40 пунктів прокурор звинувачував Трампа в незаконному зберіганні 32 секретних документів національної безпеки в його маєтку Мар-а-Лаго у Флориді після того, як він залишив посаду, замість того, щоб передати їх до Національного архіву, оскільки він був зобов’язаний. робити відповідно до законодавства США.

Судове засідання призначено на травень 2024 року. Крім того, прокурор штату Нью-Йорк висунув Трампу звинувачення у фальсифікації фінансових звітів у своєму конгломераті нерухомості Trump Organization, щоб приховати 130 000 доларів зірці фільмів для дорослих перед успішною президентською кампанією 2016 року. Через таку виплату Трамп, згідно з документами обвинувачення, намагався не допустити розголошення її заяву про побачення з Трампом десять років тому. Судове засідання в цій справі призначене на наступний березень.

У південному штаті Джорджія прокурор повідомила, що незабаром вона також може висунути звинувачення Трампу в спробі незаконно скасувати результати виборів 2020 року в цьому штаті. Там на початку 2021 року записали телефонну розмову Трампа з проханням до представників виборчих органів «знайти» йому 11 780 голосів, що на один більше, ніж перевага Байдена, щоб Трамп міг претендувати на 16 голосів виборців штату.

Трамп заперечував усі правопорушення в різних справах, часто критикуючи Сміта та прокурорів у Нью-Йорку та Джорджії. Трамп розкритикував обвинувачення, стверджуючи, що це «не що інше, як остання корупційна сторінка в безперервній жалюгідній спробі злочинної родини Байденів та їх зброї - Міністерства юстиції» втрутитися у вибори 2024 року. Він стверджував, що звинувачення нагадує «нацистську Німеччину 1930-х років, колишній Радянський Союз та інші авторитарні, диктаторські режими».

Національне опитування показує, що Трамп є фаворитом серед виборців-республіканців, щоб стати кандидатом в президенти від партії у 2024 році.

Опитування New York Times, опубліковане у вівторок за кілька годин до пред’явлення останнього звинувачення, показало, що Трамп, як і Байден наберуть по 43%, якщо змагатимуться на виборах вдруге.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG