Спеціальні потреби

Торгівельна війна між двома найбільшими економіками світу загострюється, економісти мають невтішні прогнози


Загострення торговельної війни між США та Китаєм. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Загострення торговельної війни між США та Китаєм. Відео

Пекін відповів на рішення Вашингтона у п'ятницю накласти 25% мито на китайські товари на загальну суму 200 мільярдів доларів, після провалу переговорів щодо нової торговельної угоди. На тлі цих новин фондові ринки США і всього світу обвалилися.

Президент Дональд заявив: "Я вважаю, що мита – дуже потужна річ для нашої країни. Ми як та свинка-скарбничка, з якої всі підкрадають, зокрема і Китай".

Торік, у відповідь на мита США, Китай запровадив і свої – щодо американських товарів на суму у 100 мільярдів доларів. Це відчутно позначилося на деяких компаніях. Серед них – постачальники омарів зі штату Мейн.

Стефані Надо, власниця одного з малих бізнесів, каже: "Порівняно із минулою зимою, наші обсяги скоротилися на 60%. І 100% цього – це наш китайський експорт".

Сенатор-республіканець Ренд Пол висловив занепокоєння, що запроваджені мита можуть сповільнити зростання американської економіки: "Президент грає у переговорну битву з китайцями, і він, певно, думає, що відступати вже пізно. Я думаю, що в якийсь спосіб китайські ринки можуть відкритися для нас, і це буде добре. Але я раджу адміністрації: вирішіть це питання це якнайшвидше. Бо що довше ми вестимемо цю митну війну, існуватимуть більші шанси, що ми увійдемо у рецесію саме через це".

Деякі економісти стверджують: Сполучені Штати можуть постраждати від митних тарифів більше, ніж Китай.

Фил Леві, професор Північно-західного університету, вважає: "Вони досі вільно торгують із майже рештою світу, і агресивні дії Президента Трампа, в якомусь сенсі, ізолювали Сполучені Штати від більшості союзників, які б, за інших умов, могли б допомогти тиснути на Китай. З політичної точки зору, Китай, як країна, яка не є демократією, може бути більш стійкою до шкоди, ніж адміністрація Трампа".

Економіст та експерт неурядового аналітичного центру Атлантична рада Андерс Аслунд стверджує: ігри із інструментом митних тарифів – дуже небезпечні.

А чинна ситуація, на його думку, проблемна із низки причин: "Нині фокус – лише на митах, коли важливіша тема – захист права інтелектуальної власності та права іноземних інвесторів у Китаї. А до того ж, за ці мита платять громадяни США, від них страждають американці. Починати митну війну – дуже небезпечно. Бо саме це спричинило Велику депресію у 30-х роках минулого століття".

Економічний радник адміністрації Дональда Трампа Ларі Кудлоу визнає: за мита на китайські товари врешті платитимуть американські імпортери, а не Китай. Але він стверджує: тиск на Пекін необхідний для того, аби вони повернулися до виконання своїх обіцянок. Вашингтон хоче, аби деякі зобов’язання у межах торгівельної угоди зі США Китай прописав у своїх законах.

Дивіться також: Прем'єр міністра Угорщини Віктора Орбана у Білому домі. Відео

Прем'єр міністр Угорщини Віктор Орбан у Білому домі. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

  • 16x9 Image

    Юлія Ярмоленко

    Кореспондентка Голосу Америки в Білому домі. Ведуча програм ЧасTime і Брифінг. Приєдналася до команди 2015-го. Спеціалізується на американсько-українських відносинах, зовнішній та внутрішній політиці США. Висвітлює президентські вибори у США з 2016-го року. До Вашингтона, працювала журналісткою-міжнародницею у новинах на ICTV. Випускниця Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Народилася в Києві.

    Коли випадає нагода відімкнутися від новин, – читає книжки, подорожує, і пробує виростити буряки, інжир і гострий перець на вашингтонському балконі. 

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG