Спеціальні потреби

Американський конгресмен Торнберрі попередив Росію про можливість посилення санкцій


Київ – Порушення Росією «Мінських угод» призведе до посилення санкцій з боку Сполучених Штатів та Європейського Союзу.

Про це в Києві 31 березня, підбиваючи перші підсумки візиту до столиці України, заявив голова Комітету з питань збройних сил Палати представників Конгресу США, член Республіканської партії Вільям Торнберрі.

«Якщо ми будемо бачити порушення «Мінських угод», то європейці і США будуть посилювати санкції проти Росії», – сказав Вільям Торнберрі на прес-конференції в Києві.

У той же час Вільям Торнберрі вважає, що в питанні надання допомоги Україні у вигляді летальної зброї президент Сполучених Штатів «ще не визначився».

«Я вважаю, що президент ще не вирішив і ще не визначився, чи підтримує він надання летальної і додаткової допомоги Україні. Але я вважаю, що є велика підтримка в Сенаті і Конгресі США щодо того, щоб надати таку допомогу. Кожен день порушуються «Мінські угоди» – це має нам про щось говорити», – підкреслив Вільям Торнберрі.

Як Торнберри сказав, що збройний конфлікт у Донбасі – загрожує стабільності в цілому світі.

«Є багато серйозних ситуацій у світі, але водночас жодна з них не є більш важливою, ніж те, що відбувається в Україні. Ця агресія загрожує стабільності не тільки в Європі. Це може дестабілізувати ситуацію в світі ... Я думаю, що це найбільша з загроз стабільності в Європі після Другої світової війни. Є, звичайно, багато інших випадків у світі, але немає більш важливого, ніж цей», – зазначив Вільям Торнберрі.

Він розповів про переговори делегації конгресменів з представниками офіційної української влади.

«Офіційні особи України попросили нас забезпечити засобами зв’язку, щоб можна було краще спілкуватися між собою в східних областях країни. Звичайно, США можуть забезпечити такими засобами захищеного зв’язку, але я сподіваюся, що це один із видів допомоги, який ми можемо надати. Ці кошти допоможуть українським військовим і силам безпеки працювати по всій Україні», – підкреслив Вільям Торнберрі.

Разом з тим, Вільям Торнберрі постарався пояснити присутнім, що означає нинішня співпраця між США і Україною, і чи слід побоюватися залежності офіційного Києва від дій американської сторони.

«Ми допомагали Україні раніше, будемо допомагати сьогодні і завтра – але це допомога партнера партнеру, коли є спільні цінності та партнер може використовувати допомогу для своїх цілей ... Ми хочемо надати допомогу, щоб українські збройні сили були ефективнішими», – сказав Вільям Торнберри.

«Мені здається, що Росія вже перетнула цю «червону лінію», коли вона вторглася на територію України, коли вона окупувала Криму, коли вона продовжує відсилати танки, а також своїх військових на схід України. Я вважаю, що ця «червона лінія» була пересічена, але українці продемонстрували здатність захищати свою країну», – стверджує Вільям Торнберрі.

Він підкреслив, що нинішній його візит в Україну і візит його колег допоміг краще розібратися в ситуації, що склалася. «Про все це я висловлюся в Конгресі, коли повернуся до Вашингтона», – резюмував голова комітету зі збройних сил Палати представників Конгресу США Вільям Торнберрі.

Делегація конгресменів, представників Республіканської партії відвідує Україну для зустрічі з владою та офіційними особами. На даний момент конгресмени провели зустрічі в адміністрації президента, Міністерстві оборони та уряді України.

Передрук з "Радіо Свобода"

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG