Спеціальні потреби

ISW: Росіяни змінили командувача на Херсонському напрямку, бо не певні, чи витримають контрнаступ ЗСУ


Група українських морських піхотинців відпливає від берега Дніпра на передову поблизу Херсона, Україна, субота, жовтень. 14, 2023. (Фото: AP Photo/Alex Babenko)
Група українських морських піхотинців відпливає від берега Дніпра на передову поблизу Херсона, Україна, субота, жовтень. 14, 2023. (Фото: AP Photo/Alex Babenko)

Призначення російського генерал-полковника Михайла Теплинського командувачем угруповання військ РФ, яке відповідає за херсонський напрямок в Україні, може свідчити про невпевненість найвищого російського військового командування у здатності колишнього командувача генерал-полковника Олега Макаревича стримати наступ українських військ на східному березі Дніпра у цьому районі. Такий висновок зробив американський Інститут дослідження війни (Institute for the Study of War або ISW англійською) на основі аналізу повідомлень російських ЗМІ та блогерських каналів.

Британське Міністерство оборони у своєму поточному аналізі розвідданих висловило подібну думку, зазначивши, що усунення Макаревича і призначення на його місце Теплинського означає “майже напевно, що відбиття українських атак через Дніпро та утримання території в окупованій Херсонській області залишається пріоритетним завданням для російських військ в Україні. Призначення Теплинського, ймовірно, свідчить про посилення тиску на російські сили, які захищають цей район”.

Про заміну Макаревича на Теплинського стало відомо через повідомлення російських ЗМІ та блоги російських військкорів 29 жовтня. За словами ISW, Міністерство оборони Росії офіційно не підтвердило цю інформацію на той момент, “враховуючи його тенденцію регулярно приховувати резонансні зміни військового командування”.

ISW послався на твердження російських блогерів, зазначивши, що генерал-полковника Олега Макаревича відправив у відставку президент Росії Володимир Путін під час візиту до штабу Південного військового округу у Ростові-на-Дону 19 жовтня. Звільнення Макаревича “давно назріло” через його неспроможність організувати адекватний опір українським атакам на херсонському напрямі, зазначив ISW з посиланням на російські джерела.

За аналізом Міністерства оборони Великої Британії, бої на херсонському напрямі активізувалися останніми тижнями у зв’язку з більш інтенсивними атаками українських сил на російські позиції на східному березі Дніпра.

“Ймовірно, Теплинський користується високою повагою в російському Генштабі та має досвід командування операціями в цьому районі: він був офіцером на місці, відповідальним за відносно успішне відведення [військ] Росії із заходу Дніпра в листопаді 2022 року”, - додало британське військове відомство у своєму повідомленні в мережі Х.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG