Спеціальні потреби

Сенат США поки не вимагатиме документів від Теліженка, через підзори, що він поширює російську дезінформацію - NYT


Фото: кімната для засідань комітетів Конгресу США
Фото: кімната для засідань комітетів Конгресу США

Комітет з питань внутрішньої безпеки Сенату США скасував голосування за виклик колишнього українського посадовця Олександра Теліженка для передачу документів та інформації.

Голосування скасували після двох брифінгів, які провело ФБР для служб сенаторів у вівторок, пише The New York Times з посиланням на поінформовані джерела. Під час брифінгів посадовці ФБР висловили занепокоєння, що Теліженко може поширювати російську дезінформацію, зокрема щодо втручання України до американських виборів у 2016 році, Теліженко заперечує закиди про політичну вмотивованість його заяв.

Ініціатором голосування про виклик стосовно Теліженка, виступив голова комітету сенатор-республіканець Рон Джонсон, який заявляв, що хотів би отримати відповіді від колишнього українського посадовця про відставку українського екс-генпрокурора Віктора Шокіна.

Республіканці раніше заявляли про те, що у відставці Шокіна зіграв неправомірну роль колишній віце-президент США а тепер один з політичних опонентів Трампа Джо Байден. Буцімто Байден хотів просунути інтереси української енергетичної компанії "Буризма" де його син обіймав високу посаду. Байден відкидає ці звинувачення. Демократи вказують, що відставку Шокіна, який мав репутацію корупціонера, підтримували США та міжнародна спільнота.

Теліженко заявляв, що українське Посольство, де він раніше працював, намагалось втрутитись в американські вибори. Тогочасний посол України у США Валерій Чалий назвав подібні заяви неправдою.

Джонсон повідомив законодавцям у середу листом, що він відтермінує свої зусилля з отримання додаткової інформації від Теліженка до того часу, як розвідка зможе надати про нього більш докладну інформацію. Він однак наголосив на тому, щоб Сенат видав вимогу до Blue Star Strategies, де раніше працював Теліженко.

Демократи та деякі республіканці критикували Джонсона раніше за проведення політизованого розслідування. Президент Трамп раніше заявляв, що розслідування проти Байдена буде серед основних тем під час президентської виборчої компанії.

Дивіться також: Байден чи Сандрес? Хто лідирує на внутрішньопартійних виборах демократів? Відео

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG