Спеціальні потреби

Дмитро Табачник не боїться критики з боку президента та громадськості


Міністр освіти Дмитро Табачник
Міністр освіти Дмитро Табачник

Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник прокоментував критику з боку адміністрації президента, а також висловився щодо протестів студентів проти законопроекту «Про вищу освіту».

Заступниця глави адміністрації президента України Ганна Герман в ефірі програми «Шустер Live» заявила, що президент не підтримає освітні реформи, запропоновані Дмитром Табачником.

«Президент ніколи не підтримає цієї концепції реформ у освіті, які пропонує зараз Дмитро Володимирович», – сказала Ганна Герман. «Ніколи Могилянська академія, Острозька академія не перестануть бути університетами тільки тому, що створюється така концепція, щоб університет Поплавського був університетом, тому що там багато студентів, а академія Могилянська була ліцеєм. Цього президент не допустить», – заявила вона. Також Ганна Герман додала, що готова пожертвувати своєю посадою заради того, щоб міністром освіти став хтось інший.

На засіданні Кабінету міністрів України Дмитро Табачник прокоментував своє ставлення до критики Ганни Герман, відзначивши: «Та невже? Я переживу». Щодо несхвалення обіймання ним посади міністра, він заявив: «Є дуже простий світовий досвід: якщо чиновник не погоджується із кадровою політикою президента та прем’єр-міністра, для того, щоб тримати обличчя – є дуже простий вихід – подати у відставку».

Свою критику щодо реформ Табачника висловили і студенти українських вишів, вийшовши на вулиці. Акції протестів пройшли у Києві, Донецьку, Житомирі, Хмельницькому, Харкові, Запоріжжі та Одесі. Зокрема, студенти протестували проти розгляду Верховною радою законопроекту «Про вищу освіту», який передбачає підвищення оплати за навчання, а також визначення типу навчального закладу за кількістю студентів (так, за документом класичним визначатиметься той університет, у якому навчатимуться не менше 10 000 студентів).

Своє ставлення до таких акцій Дмитро Табачник прокоментував так: «Причину треба шукати в самому собі. А якщо молодь обманюють, накручують та розповідають байки, то за це повинні нести відповідальність ті, хто обманює». Також, на думку міністра, серед протестуючих були переважно одні студенти Києво-Могилянської академії, одного із університетів, який від початку виступав проти призначення Дмитра Табачника.

«Якщо з 900 вишів протестують студенти тільки одного, то мені все зрозуміло, це ілюстрація казки про танцівника, якому три роки заважав Вакарчук, а тепер заважає Табачник», – заявив міністр освіти і науки, молоді та спорту.
Після протестів студентів, а також через відсутність підтримки законопроекту у комітеті парламенту з питань науки і освіти, Погоджувальна рада відклала його розгляд у Верховній раді на невизначений термін.

За словами народного депутата, голови підкомітету з питань базової освіти Лесі Оробець, під тиском студентів Погоджувальна рада не тільки визнала обґрунтованість заперечень громадськості проти законопроекту команди Табачника, а й «констатувала відсутність легітимного рішення щодо його підтримки з боку профільного комітету».

XS
SM
MD
LG