Спеціальні потреби

НАТО не бачить поки переміщення ядерної зброї РФ до Білорусі  


"Ми поки не бачили жодних змін у ядерній позиції Росії, але ми готові”, - заявив генеральний секретар НАТО Столтенберг. Фото: Olivier Matthys/via REUTERS
"Ми поки не бачили жодних змін у ядерній позиції Росії, але ми готові”, - заявив генеральний секретар НАТО Столтенберг. Фото: Olivier Matthys/via REUTERS

Росія поки не переміщувала своєї ядерної зброї до Білорусі, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час Конференції НАТО з контролю та нерозповсюдження зброї масового знищення, що проходить цими днями у м. Вашингтон.

“Поки ми не бачили жодних змін у ядерній позиції Росії, які вимагають змін у нашій ядерній позиції. Але ми готові”, – сказав Столтенберг, додавши, що Альянс пильно спостерігає за ситуацією.

Польський дипломат Адам Бугайський під час конференції запитав про сусідню до поляків Білорусь, де Росія оголосила про намір розмістити свою ядерну зброю.

“Для нас заява Кремля про розміщення зброї в Білорусі - це не просто заява, а добре розроблений план і спроба розповсюдити зброю в регіоні”, - сказав Бугайський.

Генсек НАТО Столтенберг відповів, що заява Кремля - це частина тенденції, яка триває вже багато років, із "небезпечної й безвідповідальної" ядерної риторики, що спостерігається в Росії.

Столтенберг також наголосив, що хоча НАТО серйозно сприймає загрози ядерної риторики, втім країни Альянсу, за його словами, не дозволять себе залякати.

Водночас заступниця Держсекретаря США Венді Шерман заявила, що Володимир Путін своїми заявами про переміщення ядерної зброї до Білорусі намагається “скористатись ядерною загрозою у керований спосіб”.

"Гадаю, ми всі повинні на це реагувати, ми всі повинні це засуджувати. Це небезпечна ескалація, без сумніву”, - зазначила Шерман. Одним зі способів, як знизити рівень напруги серед союзників, Шерман вважає “ділитися розвідувальною інформацією" про реальний стан справ.

Як повідомляв Голос Америки, міністри закордонних справ країн "Групи семи" у вівторок, 18 квітня, оприлюднили заяву, де попередили Росію "жорсткі наслідки", якщо та застосує біологічну, хімічну чи ядерну зброю в Україні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG