Спеціальні потреби

Російські перешкоди роботі Starlink загрожують фронту на Харківщині – NYT


Деякі експерти кажуть, що Росія перешкоджає сигналу між супутниками та наземними терміналами Starlink за допомогою потужних і точних перешкод. Інші гадають, що росіяни вводять в оману сигнали GPS через спеціальну електронну зброю, встановлену на дронах. (Ілюстрація: Vast)
Деякі експерти кажуть, що Росія перешкоджає сигналу між супутниками та наземними терміналами Starlink за допомогою потужних і точних перешкод. Інші гадають, що росіяни вводять в оману сигнали GPS через спеціальну електронну зброю, встановлену на дронах. (Ілюстрація: Vast)

Російські війська на Харківщині застосували передову технологію для виведення з ладу систем супутникового інтернет-зв'язку Starlink, що призвело до нових збоїв на північній лінії фронту, пише американська газета The New York Times, посилаючись на українських урядовців.

Кореспонденти газети повідомляють, що втручання в супутниковий інтернет-сервіс Ілона Маска, який військові використовують для спілкування, збору розвідданих і проведення атак безпілотників, призвів до небезпечного уповільнення його роботи.

Українські чиновники розповіли NYT, що, коли цього місяця російські війська просунулися поблизу Харкова, вони застосували потужнішу електронну зброю та більш складні інструменти для погіршення якості обслуговування Starlink.

Ця ситуація, за словами газети, «становить серйозну загрозу для України», якій раніше «часто вдавалося перехитрити російську армію за допомогою передового зв’язку та інших технологій».

«Нові збої, здається, були першим випадком, коли росіяни спричинили масові збої в роботі Starlink. Якщо вони й надалі досягнуть успіху, це може означати тактичний зсув у конфлікті, що підкреслює вразливість України та її залежність від послуг, які надає компанія пана Маска», – пише газета.

Раніше Starlink "надзвичайно добре" витримував перешкоди на полях битв, де була широко поширена радіоелектронна боротьба, радіоперешкоди та інші порушення зв’язку, пише газета, але, за словами міністра цифрових технологій України Михайла Федорова, нещодавні атаки Росії на Starlink, імовірно, використовували нові та більш передові технології.

Кореспонденти NYT посилаються на нещодавнє інтерв’ю міністра, в якому він говорить, що росіяни зараз «тестують різні механізми, щоб порушити якість з’єднань Starlink, тому що це дуже важливо для нас».

Він додав, що Україна постійно спілкувалася з компанією SpaceX, яка виробляє Starlink для вирішення проблем.

Також газета пише, що Сполучені Штати та інші уряди співпрацюють із SpaceX, але збої викликають ширші питання щодо надійності Starlink проти технічно складного супротивника.

Газета нагадує, що використання Starlink в минулому в Україні мало і інші проблеми. Вони були пов'язані з тим, що власник SpaceX контролює, де доступні супутникові послуги, і може вирішити припинити доступ.

Бувало так, що українські офіційні особи мусили звертатися безпосередньо до Маска з проханням увімкнути доступ до Starlink під час військових операцій, щоб вони могли завдавати ударів безпілотниками через ворожу лінію. Ці запити, нагадує газета, Маск не завжди схвалював.

Ставалося так, що в переговори з Маском мав вступати уряд США, який придбав для України термінали Starlink.

Газета пише, що експерти вважають, що через унікальність його технології Маск отримав величезний вплив у війні, і попереджають, що Україна надмірно залежить від однієї компанії щодо такого життєво важливого ресурсу, "особливо такої, якою керує така непередбачувана особа, як пан Маск".

Але залежність України від Starlink навряд чи зменшиться, бо існує небагато альтернатив для такого комплексного та надійного обслуговування, пояснює NYT.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG