Спеціальні потреби

Медики США вперше ввели стовбурові клітини у тіло пацієнта


Американські науковці перетнули важливу межу у дослідженнях з використанням ембріональних стовбурових клітин. Вперше хворому з травмою спинного мозку в уражену зону було введено ці клітини. Багато вчених вважають, що стовбурові клітини, з яких утворюються усі інші клітини людського організму – це майбутнє медицини. Втім, протягом довгих років дослідження з використанням ембріональних клітин залишалося темою гострих дебатів в Америці через етичні міркування. Нині у лікарів нарешті з’явилась можливість подивитись, наскільки ефективною може бути практика їх використання. Лікар дитячої лікарні Бостона Дордж Дейлі називає цей крок стрибком у розвитку сучасної медицини:

«Це початок нової ери у медицині. Позаду залишились дні, коли ми використовували пігулки для лікування симптомів хвороби, ми входимо у нову еру, коли натомість будемо використовувати живі клітини».

Медики скористалися стовбуровим клітинами людських ембріонів, які залишились після процедури штучного запліднення. Науковці Корпорації Джерон – компанії, яка вже роками займається цими дослідженнями – ввели стовбурові клітини першому пацієнту у маленькій лікарні міста Атланта. Протягом наступного року вони планують кожного місяця брати нового пацієнта.

Компанія отримала дозвіл на дослідження від уряду після того, як провела успішні експерименти над пацюками. Тварини, у яких відмовили задні кінцівки, за кілька тижнів після процедури могли знову пересуватись. Втім, компанія зазначає, що експерименти над людьми не будуть такими легкими. Спочатку вони повинні переконатись у безпеці процедури для хворих, оскільки вважають, що як і з будь-яким новим продуктом, завжди є непередбачувані ризики.

Всім новим пацієнтам першої фази клінічних досліджень введуть низькі дози стовбурових клітин. Всі хворі – паралізовані нижче пояса.

Пацієнтів будуть набирати поступово, на це піде час. У кожному випадку це має бути людина, яка щойно отримала серйозне ушкодження спинного мозку. Вони повинні пройти процедуру через два тижня після травми.

Лікарі кажуть, що вони також повинні буди готові до поразок перед тим, як побачать справжній успіх. Дебати щодо етичності використання стовбурових клітин продовжуються, втім медицина вже рухається вперед.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG