Спеціальні потреби

Мільйони артилерійських снарядів та спільне протистояння Заходу – Північна Корея і Росія поглиблюють співпрацю


Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин та президент Росії Володимир Путін в аеропорту Пхеньяна, Північна Корея, 19 червня 2024 р. Kremlin.ru/Handout via REUTERS
Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин та президент Росії Володимир Путін в аеропорту Пхеньяна, Північна Корея, 19 червня 2024 р. Kremlin.ru/Handout via REUTERS

На фоні візиту президента Росії Володимира Путіна до Північної Кореї західні медіа пишуть про співпрацю обох країн задля спільного протистояння санкціям та у військовій сфері.

"Поглиблюють свої стосунки перед лицем загострення конфронтації з Вашингтоном", констатує агенція Associated Press.

Російсько-корейське протистояння Сполученим Штатам

У США відреагували на візит. "Поглиблення співпраці між Росією та КНДР – це те, що має непокоїти, особливо тих, хто зацікавлений у збереженні миру та стабільності на Корейському півострові та у підтримці народу України, який продовжує боротися проти російської агресії", - сказав Пет Райдер, речник Пентагону.

"Звісно, ви добре знаєте, що КНДР постачає Росії боєприпаси та зброю, які допомагають їй і надалі вести незаконну та неспровоковану війну проти українського народу. Тож це те, за чим ми продовжуватимемо стежити", - додав він.

Щодо Індо-Тихоокеанського регіону і Корейського півострова, Райдер наголосив: США зосереджені на співпраці з союзниками та партнерами для сприяння миру, стабільності та безпеки в регіоні.

Портрети Путіна на вулицях Пхеньяна

У столиці Північної Кореї з нагоди візиту Путіна вулиці прикрасили його портретами та російськими прапорами. На будівлях встановлено прапори з написом "Ми щиро вітаємо президента Російської Федерації".

У своїх коментарях Путін також заявив, що Росія і Північна Корея розвиватимуть торгові та платіжні системи, "які не контролюються Заходом", а також спільно виступатимуть проти санкцій, які Путін назвав "незаконними, односторонніми обмеженнями".

Північна Корея перебуває під жорсткими економічними санкціями Ради Безпеки ООН через свою ядерну зброю та ракетні програми, тоді як Росія також бореться з санкціями Сполучених Штатів та їх західних партнерів через її агресію в Україні, нагадує АР.

5 мільйонів артилерійських снарядів

Північна Корея відправила до Росії щонайменше 10 000 транспортних контейнерів, які можуть містити майже 5 мільйонів артилерійських снарядів, повідомив у інтерв’ю Bloomberg News міністр оборони Південної Кореї Шін Вонсік. Він припускає, що в обмін на боєприпаси Росія надіслала Пхеньяну технології, щоб допомогти розгорнути ряд супутників-шпигунів, а також звичайну зброю, на кшталт танків та літаків.

При цьому російський президент Володимир Путін намагатиметься отримати ще більше під час візиту до Пхеньяна, припускає південнокорейський посадовець.

Шін Вонсік сказав в інтерв’ю Bloomberg, що Сеул очікує прагнення Путіна до більш тісної співпраці з Північною Кореєю у сфері безпеки, особливо щодо військових постачань, таких як артилерійські снаряди, необхідні Кремлю, “щоб скористатися шансом на перемогу”, сказав Шін. Він також додав, що Північна Корея відправила десятки балістичних ракет, щоб допомогти Путіну атакувати свого сусіда.

Боєприпаси, надіслані Північною Кореєю до Росії, значно перевищують кількість, яку до України надіслали США та Європейський Союз, наголошує Bloomberg.

За словами Шіна, минулорічні випробування ракет коштували бюджету Північної Кореї близько 1 мільярда доларів, що становить близько 4% економіки Північної Кореї.

Цих грошей, каже міністр, вистачило б, щоб покрити брак продовольства в Північній Кореї протягом року.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG