Спеціальні потреби

Росія передала Польщі документи про аварію літака Качинського


Саак Карапетян з російської прокуратури (ліворуч) передає документи консулу Польці Лонгіні Путці.
Саак Карапетян з російської прокуратури (ліворуч) передає документи консулу Польці Лонгіні Путці.

Російська прокуратура заявила, що передала Польщі додаткові документи щодо розслідування авіакатастрофи, в якій майже рік тому загинув президент Польщі Лех Качинський.

14 томів справи було передано в середу, після того, як Польща оформила запит на додаткові матеріали для дослідження катастрофи.

Раніше Росія передала Польщі інші документи з приводу авіакатастрофи 10 квітня поблизу російського міста Смоленськ. Тоді загинули всі 96 пасажирів на борту літака, включно з дружиною президента та іншими високопосадовцями.

Згідно з висновками російської слідчої комісії, причиною аварії стало рішення польских пілотів здійснити приземлення, незважаючи на несприятливу погоду. Міждержавна авіаційна комісія в січні опублікувала звіт, відповідно до якого високопосадовці, і – непрямим чином сам президент Польщі – чинили тиск на пілотів, вимагаючи скоріше приземлятись.

Записи чорного ящика на борту літака свідчать, що пілоти боялись, що Качинський розгнівається, якщо вони відмовляться від посадки.

Втім польска сторона вважає, що дії наземних служб Смоленьска також відіграли роль в аварії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG