Спеціальні потреби

Конгресмени США прагнуть допомогти Тайваню захиститись від загрози агресії Китаю


Роздаткове фото Офісу президента Тайваню від 27 травня 2024 року: президент самоврядного острова Тайвань Лай Чін-те (праворуч) із капелюхом, отриманим від представника США Майкла Маккола (ліворуч) під час зустрічі в офісі президента в Тайбеї.
Роздаткове фото Офісу президента Тайваню від 27 травня 2024 року: президент самоврядного острова Тайвань Лай Чін-те (праворуч) із капелюхом, отриманим від представника США Майкла Маккола (ліворуч) під час зустрічі в офісі президента в Тайбеї.

Делегація Конгресу Сполучених Штатів, що включає законодавців від обох партій, зустрілася з новим президентом острова Тайвань в Тайбеї в понеділок і підтвердила тверду підтримку Вашингтоном цього демократичного острова.

Під час зустрічі з делегацією США Лай Чін Те, який вступив на посаду 20 травня, пообіцяв продовжувати просувати оборонну реформу на Тайвані та показати світові, що "тайванський народ налаштований захищати свою Батьківщину".

Він сподівається, що "Конгрес США продовжить сприяти зміцненню потенціалу самооборони Тайваню та збільшувати обміни та співпрацю між Тайванем і США за допомогою різноманітних законодавчих дій".

На брифінгу після зустрічі з Лаєм Майкл Маккол, республіканець, голова Комітету Палати представників Конгресу США із закордонних справ, заявив, що США залишаються відданими підтримці зусиль Тайваню щодо зміцнення його обороноздатності, в час, коли Китай збільшує військовий тиск на острів.

"Ми підтримаємо вас і якнайшвидше передамо вам зброю, яку ви придбали", — сказав він на брифінгу для преси, додавши, що сила та стримування є ключовими для забезпечення миру та процвітання в Тайванській протоці.

Фото без дати, опубліковане військом Китаю 24 травня 2024 року: корабель китайських ВМС під час навчань Joint Sword-2024
Фото без дати, опубліковане військом Китаю 24 травня 2024 року: корабель китайських ВМС під час навчань Joint Sword-2024

Візит відбувся через три дні після того, як китайські військові провели дводенні масштабні військові навчання з оточення Тайваню. Маккол назвав китайську військову гру поблизу Тайваню "тактикою залякування з метою покарання демократії", і заявив про нагальну необхідність гарантувати, що Тайвань отримає зброю, яку він купив у Сполучених Штатів.

"Ми досягаємо прогресу із [доставки] цих систем озброєнь, але я хотів би, щоб це було швидше", — сказав він під час пресконференції, зазначивши, що рішення США ухвалити минулого місяця пакет зовнішньої допомоги на 95 мільярдів доларів, який включає пакет на 8 мільярдів доларів для Індо-Тихоокеанського регіону та Тайваню, є ознакою підтримки Тайваню з боку Вашингтона.

Хоча він обіцяє допомогти прискорити темпи поставок зброї на Тайвань, Маккол визнає, що відставання від продажу зброї США Тайваню, яке становить близько 19 мільярдів доларів, частково спричинене обмеженими можливостями військово-промислового комплексу США.

"Треба чекати від двох до п’яти років, поки зброя потрапить до країни, і це надто довго", — сказав він, пообіцявши підштовхнути оборонних підрядників США та адміністрацію Байдена розв'язати проблему.

Китай відпрацьовував морську блокаду поблизу Тайваню під час своїх останніх військових навчань. Тому, каже Маккол, Тайбей і Вашингтон повинні зосередитися на допомозі острову придбати більше морських активів для боротьби з потенційною атакою Китаю.

"Те, що вони робили останні пару днів, було, по суті, попереднім переглядом того, як буде виглядати блокада [і], дивлячись на те, який тип військових активів, ймовірно, допоможе стримати Пекін від [встановлення] блокади навколо Тайваню, я вважаю, що активи ВМС є ключовими", - сказав він журналістам.

Законодавці від обох партій США підтримують Тайвань

Деякі аналітики кажуть, що візит делегації Конгресу США показує, що підтримка Тайваню у Вашингтоні є послідовною та двопартійною.

"За останні кілька років на Тайвані було багато делегацій Конгресу США, і одна особливість, яку слід підкреслити, полягає в тому, що всі ці делегації є двопартійними», — сказав Голосу Америки телефоном Чень Фанг-юй, політолог з університету Сучжоу на Тайвані.

Незважаючи на суворе попередження з боку Пекіна, інші експерти кажуть, що візит показує як Тайбею, так і Пекіну, що США віддані поглибленню зв’язків з Тайванем.

"Делегація посилає повідомлення про те, що Сполучені Штати не бояться викликати гнів Китаю, продовжуючи співпрацю з Тайванем", — сказав Лі Да-Джунг, директор Вищого інституту міжнародних відносин і стратегічних досліджень Тайванського університету Тамкан.

Лі вважає, що цей візит дасть американським законодавцям можливість зустрітися з посадовцями Тайваню, відвідати об'єкти, які їх цікавлять.

"Я вважаю, що делегація зустрінеться з офіційними особами Тайваню, відповідальними за національну безпеку та відносини між протокою», — сказав він телефоном Голосу Америки.

Крім військових продажів і поставок зброї, Чень сказав, що делегація США, ймовірно, обговорюватиме теми, пов’язані з двосторонніми торговими відносинами та розділеним законодавчим органом Тайваню.

"Я вважаю, що американські законодавці говоритимуть з Лаєм та іншими посадовцями острова про торговельні переговори між Тайбеєм і Вашингтоном і потенційний вплив розбіжностей між законодавцями Тайваню на оборону та зовнішню політику Тайваню", — сказав він Голосу Америки.

Раніше цього місяця Тайвань і США провели новий раунд торгових переговорів, зосереджених на потенційній співпраці в таких сферах, як праця, охорона навколишнього середовища та сільське господарство.

Заступник торгового представника Тайваню Ян Дженні заявив, що Тайбей сподівається збільшити обсяги тайванського сільськогосподарського експорту в США за допомогою торгових переговорів.

Оскільки новий уряд Тайваню прагне поглибити зв’язки зі США, китайський уряд неодноразово попереджав Вашингтон не використовувати демократичний острів, який Пекін вважає своєю територією, для стримування Китаю.

"Китай рішуче виступає проти офіційної взаємодії в будь-якій формі між Тайванем і Сполученими Штатами і проти втручання США у справи Тайваню в будь-якій формі та під будь-яким приводом", — заявив офіційний представник МЗС Китаю Ван Веньбінь під час щоденної пресконференції 21 травня.

Оскільки відносини між Тайванем і Китаєм навряд чи покращаться в короткостроковій перспективі, Лі з Університету Тамкан сказав, що адміністрація Лая може спробувати зміцнити відносини Тайбея з демократіями в світі, особливо зі США.

"У той час, коли є дуже мало можливостей для покращення відносин через протоку, Лай може розглянути можливість зосередити увагу своєї зовнішньополітичної програми на США та більше покладатися на підтримку Тайбею з боку Вашингтона", — сказав він Голосу Америки.

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG