Спеціальні потреби

Сенат США затвердив рекордний за обсягом оборонний бюджет країни, що включає допомогу Україні


Сенат США схвалив оборонний бюджет на 2023 фіскальний рік 83 голосами "за". 11 сенаторів голосували "проти"
Сенат США схвалив оборонний бюджет на 2023 фіскальний рік 83 голосами "за". 11 сенаторів голосували "проти"

ВАШИНГТОН, 15 грудня (Reuters) – Сенат США в четвер прийняв закон, що дозволяє витратити на оборону рекордні 858 мільярдів доларів США, що на 45 мільярдів доларів більше, ніж пропонував президент Джо Байден, і скасовує обов’язкову вакцинацію від COVID у війську.

Сенатори підтримали Закон про оборонний бюджет, або NDAA, що встановлює стратегію для Пентагону, переважною більшістю 83-11 від обох партій.

Проти проголосували ліберали, які заперечують проти постійного зростання військового бюджету, і фіскальні консерватори, які хочуть суворішого контролю за витратами.

Минулого тижня Палата представників затвердила цей законопроект, і NDAA далі направляється до Білого дому, де, як очікується, Байден швидко підпише його.

NDAA на 2023 фінансовий рік передбачає 858 мільярдів доларів США на військові витрати та включає збільшення зарплати військовим на 4,6%, фінансування закупівлі зброї, кораблів і літаків, а також підтримку Тайваню, який стикається з агресією з боку Китаю, і України, яка бореться проти вторгнення Росії.

Конгрес щороку приймає NDAA з 1961 року.

«Це найважливіший законопроект, який ми робимо щороку», — сказав сенатор Джеймс Інгоф, головний республіканець у комітеті Сенату з питань збройних сил. Цього року NDAA названо на честь Інгофа, який йде у відставку з Сенату.

ДОПОМОГА ТАЙВАНЮ, УКРАЇНІ, ПОЛОЖЕННЯ ЩОДО СУДДІВ

Оскільки це один із небагатьох важливих законопроектів, які завжди приймаються, законодавці використовують NDAA, щоб провести низку ініціатив.

Цьогорічний захід, прийнятий після місяців переговорів між демократами та республіканцями в Палаті представників і Сенаті, включає положення, що дозволить суддям Верховного суду США та федеральним суддям захищати свою особисту інформацію від перегляду онлайн.

NDAA на 2023 фінансовий рік містить положення, якого вимагають багато республіканців (і проти нього виступають багато демократів), про скасування обов’язкової вакцинації від COVID-19 в збройних силах.

Пропозиція внести поправки до законопроекту щодо того, щоб виплатити зарплатню і поновити на службі військових, які відмовилися від вакцини, провалилася.

Законопроект передбачає для України принаймні 800 мільйонів доларів додаткової допомоги у сфері безпеки наступного року та включає ряд положень для посілення Тайваню на тлі напруженості з Китаєм, включаючи мільярди доларів допомоги у сфері безпеки та пришвидшені закупівлі зброї для Тайваню.

Міністерство оборони Тайваню висловило вдячність за підтримку, зазначивши, що заплановані заходи допоможуть підвищити військову готовність острова та «забезпечать свободу, відкритість, мир і стабільність Індійсько-Тихоокеанського регіону».

Законопроект також дозволяє виділити більше коштів на розробку гіперзвукової зброї, закрити сховище палива Red Hill на Гаваях і придбати системи озброєнь, зокрема винищувачі F-35 і кораблі виробництва компанії Lockheed Martin Corp (LMT.N). Динаміка (GD.N).

NDAA не є останнім словом щодо витрат. Бюджетний законопроект вказує на програми витрат, але Конгрес має прийняти законопроекти про асигнування, щоб надати уряду повноваження витрачати федеральні гроші.

Очікується, що законопроект про фінансування уряду до 30 вересня 2023 року, тобто до кінця фінансового року, буде прийнятий Конгресом наступного тижня.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG