Спеціальні потреби

Нові санкції США та Великої Британії проти Росії


На фото: Президент США Джо Байден
На фото: Президент США Джо Байден

США запроваджують новий пакет санкцій проти Росії, повідомляє "Радіо Свобода".

Білий дім заявив, що дві дочки президента Росії Володимира Путіна підпадають під фінансові санкції США, як і дружина та донька глави МЗС Росії Сергія Лаврова, колишній президент Росії Дмитро Медведєв.

"Сбербанк", який є найбільшою фінансовою установою Росії, потрапив під санкції повного блокування, а також приватний банк "Альфа-Банк", основними акціонерами якого тривалий час вважалися люди, близькі до найближчого оточення Путіна.

Санкції також передбачають заборону на нові інвестиції в Росію.

"Я чітко дав зрозуміти, що Росія заплатить сувору й негайну ціну за свої звірства в Бучі. Сьогодні разом із нашими союзниками та партнерами ми оголошуємо новий раунд руйнівних санкцій", - відзначив сьогодні президент США Джо Байден.

Напередодні президент України Володимир Зеленський заявив про необхідність розслідувати звірства Росії поблизу Києва, а РФ має бути піддана "новим болісним санкціям".

Уряд України також закликає Захід до надання Києву озброєнь та припинення торгівлі з Росією.

"Зброя та санкції. У нас більше немає часу", - заявив напереодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, звертаючись до Німеччини та інших країн ЄС.

Очікується, що Європейський Союз зробить подібну заяву 7 квітня.

5 квітня у Білому домі анонсували новий пакет санкцій проти Росії. Пакет, ухвалений у координації з «Групою семи» та Євросоюзом, передбачає санкційні заходи, «які завдадуть збитків Росії та посилять її економічну, фінансову та технологічну ізоляцію».

Напередодні радник із національної безпеки Джейк Салліван анонсував, що цього тижня Сполучені Штати Америки оголосять про нові санкції проти Росії. За його словами, також у найближчі дні США оголосять про додаткову військову допомогу Україні.

Сьогодні ж у Великій Британії заявили про запровадження нових санкцій проти російських банків, вугілля, нафти та інших стратегічних індустрій, "які фінансують війну Путіна".

"Ми не дозволимо, щоб жахливі злочини Росії лишились непоміченими та непокараними. Україна має перемогти", - заявив прем'єр Великої Британії Борис Джонсон.

Як відомо, у МЗС Росії заявляють про "провокацію українських радикалів" у Бучі, відкидаючи звинувачення на адресу Москви.

У статті використано матеріали "Радіо Свобода", The New York Times.

XS
SM
MD
LG