Спеціальні потреби

Чемпіонат футболу в ПАР - перший в Африці


ПАР - перша країна африканського континенту, що здобула право бути господарем чи не найпрестижніших спортивних змагань у світі: фінального турніру за Світовий кубок з футболу. Це прийшлось їй нелегко й довелось подолати багато перешкод та викликів. Сорока-п’яти мільйонне населення ПАР пишається тим, що змагання за Кубок ФІФА відбудеться в їхній країні. Більше того, на погляд багатьох - це важливий крок у процесі державотворення цієї країни.

Шість років тому Південно-Африканську Республіку проголошено першою країною Африки, що здобула право організувати Чемпіонат світу з футболу.

Перший після апартеїду президент країни Нельсон Мандела доклав багато зусиль для отримання такого права. Він був переконаний, що Кубок світу сприятиме примиренню в його країні після років расової сегрегації та конфліктів.

Голова організаційного комітету ПАР Денні Джордаан говорить:

«Після 1990 року, коли Нельсон Мандела вийшов із в’язниці, ми усвідомили, що це - початок нової Південної Африки. Після виборів 1994 року ми взялися за побудову нової демократичної Південної Африки».

Рішення боротися за право провести у себе Кубок світу керівництво ПАР прийняло у США під час Чемпіонату світу 1994 року.
Першу спробу провести Кубок у 2006 році Південна Африка програла Німеччині лише одним голосом. Одначе поразка лише посилила рішучість активістів. І після рішення провести цей чемпіонат у ПАР,
уряд країни вклав 12 мільярдів доларів у побудову стадіонів, транспортної системи, розвиток засобів зв’язку та у заходи безпеки.

Президенту ФІФА Сепу Блатеру доводилось постійно запевняти скептиків, що Південно-Африканська Республіка спроможна влаштувати турнір такого масштабу. Шість місяців тому Блатер поставив остаточну крапку.

«Ви готові. Я готовий. Африка готова. Південно-Африканська Республіка готова», - констатував президент ФІФА.

На думку організаторів, підготовка до змагань об’єднала країну. Денні Джордаан каже:

«Кубок світу - це насіння, це клей, що єднає нашу країну. Державотворення та суспільна єдність - для нас важливий наслідок цих змагань. Ми дуже задоволені тим як все розвивається».

Чемпіонат світу з футболу в Південно-Африканській Республіці залишить по собі нову інфраструктуру, яка сприятиме економічному зростанню у майбутньому. А також почуття великого досягнення серед людей, які вірять, що Африка заслуговує на почесне місце на світовій арені.


Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG