Спеціальні потреби

У ПАР надіються на економічні дивіденди від футболу


Організатори Чемпіонату світу з футболу у Південно-Африканській Республіці сподіваються, що мільярди доларів, вкладених у проведення змагань, з часом окупляться і підуть на користь економіці, у першу чергу – туристичній галузі. Щоправда, як кажуть експерти, якщо держава не зможе провести чемпіонату без серйозних проблем з безпекою, ставка на туризм може і не спрацювати.

У Південно-Африканській Республіці цього року – завдяки ейфорії навколо Чемпіонату світу – очікують понад 10 мільйонів туристів. Лише футбольні вболівальники, за прогнозами, повинні принести економіці країни два мільярди доларів. Туристичні агентства працюють на повну потужність.

Власник туристичного бюро Сіянда Мбонабі каже:

«Чимало людей хочуть познайомитися з культурою Африки та нашої Південно-Африканської Республіки. Такі тури користуються найбільшою популярністю. Люди хочуть побачити наші винарні. Вони просять подивитися танці народності зулу і тому подібне».

Однак, не всі напрямки туризму переживають бум, пов’язаний з чемпіонатом світу. Стрибок цін на авіаквитки зменшив кількість бажаючих взяти участь в сафарі.

Говорить туристична агентка Лорен Ратерфорд:

«Люди, які подорожують економно, не хочуть платити за квитки вдвічі більше, ніж коштує сам тур. Чимало людей також трохи бояться футбольних фанатів, які їдуть в країну».

Складність забезпечити безпеку під час чемпіонату світу з футболу була одним з основних аргументів тих, хто виступав проти проведення Чемпіонату світу в країні. Уряд ПАР, розуміючи вплив безпеки на економічний успіх, витратив два мільярди доларів на підготовку правоохоронців та закупівлю обладнання.
Заходи, пов’язані з Чемпіонатом світу, охоронятимуть 40 тисяч поліцейських, що становить третину всіх правоохоронців країни. Неподалік стадіонів у містах проведення змагань навіть створено спеціальні суди, які розглядатимуть справи арештованих. Поліція пройшла підготовку і на випадок терористичних атак.

Начальник національної поліції Бекі Келе каже:

«Будь-який відділ поліції буде серйозно ставитися до будь-якої інформації, що до нас надходить, – не лише про терористичну загрозу:

Від успіху правоохоронців залежить, чи виправдається вкладення 12 мільярдів доларів у проведення чемпіонату світу, які, на думку критиків, краще було б інвестувати у боротьбу з бідністю. Однак, принаймні туристична галузь країни бачить перспективи на майбутнє, навіть, якщо тепер деякі фірми зазнають тимчасових втрат.

Туристична агентка Лорен Ратерфорд продовжує:

«Це добре для Африки. Чим більше розголосу ми зможемо отримати, тим краще. Адже, чим більше людей зрозуміє, що ми маємо фантастичну інфраструктуру, у нас безпечно, і наша країна просто чудова, тим краще для нас. Туризм створює робочі місця, що врешті решт – найголовніше.

Інфраструктура, яку створено для проведення Чемпіонату світу, служитиме самим мешканцям країни і далі. А туристична галузь очікує створення тисяч робочих місць.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Треті партії у США. Експлейнер
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
XS
SM
MD
LG