Спеціальні потреби

Російські втрати в Україні за 90 днів, як СРСР за 9 років в Афганістані, оцінюють британці


Рештки російського танка виставляють на площі у Києві разом з іншими зразками знищеної в Україні російської військової техніки. 20 травня 2022 р.
Рештки російського танка виставляють на площі у Києві разом з іншими зразками знищеної в Україні російської військової техніки. 20 травня 2022 р.

Українські та західні джерела знову вказують на дуже кривавий і руйнівний характер російської війни в Україні.

Британське міністерство оборони у понеділок 23 травня оприлюднило в Twitter висновки, згідно з якими Росія за перші три місяці вторгнення в Україну ймовірно потерпає від такого рівня втрат, якого Радянський Союз зазнав в Афганістані за дев’ять років війни - понад 15 тисяч.

В той час як кількість загиблих (російських військових) в Україні далі збільшується, це ставатиме більш очевидним і громадське невдоволення війною та готовність висловлюватися проти неї може зростати.

Тим часом українська сторона вважає, що рівень втрат російської армії набагато перевищує британські оцінки.

Генеральний штаб Збройних сил України зранку 23 травня повідомляє у Facebook, що загалом на українській території, починаючи з 24 лютого, загинули понад 29 тисяч російських військових.

У британському повідомленні йдеться, що причиною високих втрат росіян є «поєднання поганої тактики на місцях, обмежене прикриття з повітря, брак гнучкості і командний підхід схильний до посилення провалів та повторення помилок, які призводять до такого високого рівня втрат».

«В минулому російська громадськість виявляла чутливість до рівня втрат внаслідок ініційованих воєн. В той час як кількість загиблих в Україні далі збільшується, це ставатиме більш очевидним і громадське невдоволення війною та готовність висловлюватися проти неї може зростати», - підкреслено в британській оцінці.

Україна стримано повідомляє про свої військові втрати. 16 квітня в інтерв’ю американському телеканалу CNN Зеленський говорив, що кількість загиблих українських військових тоді могла сягати 3 тисяч.

22 травня український президент Володимир Зеленський сказав журналістам у Києві, що тепер «від 50 до 100 людей можуть гинути щодня» у запеклих боях зосереджених на Донбасі.

Голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай сказав, що російські війська застосовують «тактику випаленої землі», знищуючи міста й села артилерійськими обстрілами й бомбардуваннями.

«Ворог продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по території нашої Держави. Збільшив інтенсивність застосування авіації з метою знищення критичної інфраструктури населених пунктів у зоні ведення активних бойових дій», - повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України зранку 23 травня.

Українські офіційні представники заявили впродовж вихідних, що зараз не бачать можливості для припинення вогню, в той час як Росія намагається збільшити частку території України під своєю окупацією.

«Війна повинна завершитися повним відновленням територіальної цілісності та суверенітету України, тобто нашою перемогою», - написав у Twitter чільний радник і близький соратник українського президента Андрій Єрмак.

Інший представник адміністрації українського президента Михайло Подоляк у відеозверненні, поширеному в Twitter, сказав, що «будь-яка поступка Росії сьогодні – це не шлях до миру, а відкладена на декілька років війна. Україна не торгує своїм суверенітетом, територіями та громадянами, які на них проживають...»

У відеозверненні до Всесвітнього економічного форуму в Давосі 23 травня Володимир Зеленський закликав усіх світових лідерів щодня окрім їхніх внутрішніх проблем обов’язково звертати увагу на Україну, де, як він сказав, точиться боротьба за цінності важливі для всіх.

Чи достатньо робить безпосередньо Європейський Союз для України? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:37 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG