Спеціальні потреби

Російського історика засудили до в’язниці на тлі суперечок щодо оцінок сталінізму


Історик Юрій Дмитрієв розкопував масові поховання жертв сталінських таборів на півночі Росії
Історик Юрій Дмитрієв розкопував масові поховання жертв сталінських таборів на півночі Росії

Суд у Росії вирішив покарати трьома з половиною роками в’язниці дослідника злочинів сталінського режиму Юрія Дмитрієва, якого судили за звинуваченнями про сексуальні злочини.

64-річний Дмитрієв, який вже провів близько трьох років у досудовому ув’язненні, назвав обвинувачення вигаданими, щоб дискредитувати роботу, в ході якої він розкопував масові поховання жертв радянських таборів на півночі Росії.

Російська прокуратура вимагала ув’язнити його на 15 років.

Російський історик Юрій Дмитрієв знайшов Сандармох, де розстріляне майже все українське відродження... Якщо РФ правонаступник СРСР, то також правонаступник цих злочинів.

Правозахисна організація «Меморіал», в якій працював історик, заявила, що обвинувачення безпідставні, і хоча покарання виявилося м’якшим, воно залишається несправедливим.

"Ці обвинувачення вже забрали три роки свободи Юрія Дмитрієва і скалічили долю його прийомної доньки», - йдеться в офіційній заяві «Меморіалу».

2018 року попередній судовий процес щодо історика зняв з нього обвинувачення, пов’язані з дитячою порнографією, але те рішення суду було скасоване, і проти нього були висунуті нові обвинувачення.

Багато істориків, правозахисників та деякі чільні діячі російської культури заявили, що Дмитрієва покарали за те, що він досліджував злочини Сталіна у той час, як сучасне керівництво Росії хоче возвеличувати досягнення Радянського Союзу.

Згідно з деякими найменшими оцінками кількості жертв так званого «Великого терору» 1930-х років тоді розстріляні були майже 700 000 людей.

Юрій Дмитрієв проводив розкопки масових поховань у таборах системи ҐУЛАҐ і виявив тисячі тіл.

Колишній український міністр закордонних справ Павло Клімкін написав у Twitter в день оголошення вироку, що «Російський історик Юрій Дмитрієв знайшов Сандармох, де розстріляне майже все українське відродження. За це його зараз судять».

«Ми маємо його підтримати, це справа принципу. За ці злочини слід відповідати. Якщо РФ правонаступник СРСР, то також правонаступник цих злочинів», - вважає Клімкін.

Підозри й обвинувачення

Юрій Дмитрієв був вперше затриманий 2016 року після анонімної інформації.

Поліція заявила, що під час обшуку у нього вдома виявили фотографії його неповнолітньої прийомної доньки, і на деяких з них вона була без одягу.

Дмитрієв доводив, що ті фотографії були зроблені для документальних доказів соціальним службам, щоб зафіксувати, якою худою була дівчинка, коли її взяли в прийми.

На додаток до звинувачень у порнографії історика також звинуватили у порушенні правил володіння вогнепальною зброєю.

Суд 2018 року зняв з нього усі обвинувачення крім тих, що були пов’язані зі зброєю.

Новий судовий процес зосередився на обвинуваченнях про те, що Дмитрієв неналежним чином торкався до прийомної доньки.

Деякі експерти під час процесу припускали, що слідчі могли тиснути на дівчинку, під час розмови з нею.

Дивіться також: Російські гроші та хакери – Велика Британія шукає сучасні методи захисту від Кремля

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG