Спеціальні потреби

Російська війна «загрожує всій Європі», кажуть світові лідери після захоплення Запорізької АЕС


Президент Володимир Зеленський під час інтерв’ю іноземним ЗМІ у Києві 3 березня 2022 р.
Президент Володимир Зеленський під час інтерв’ю іноземним ЗМІ у Києві 3 березня 2022 р.

Президент США Джо Байден, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон та керівники інших держав звинуватили Росію у тому, що її бойові дії в Україні загрожують цілому європейському континенту після того, як російські війська обстріляли територію Запорізької атомної електростанції.

Агентство новин Рейтер 4 березня повідомляє, що російські війська контролюють Запорізьку АЕС - найбільшу в Європі.

«Європейці, будь ласка, прокиньтеся. Скажіть вашим політикам - російські війська стріляють в атомну електростанцію в Україні», - цитує агентство звернення українського президента Володимира Зеленського минулої ночі.

Білий дім повідомляє, що президент Зеленський розмовляв про це по телефону з президентом Джо Байденом, і що американський керівник радився про ситуацію з керівниками відомств США, які відповідають за атомну енергетику та ядерну безпеку.

Британський уряд повідомив, що становище з Запорізькою АЕС 4 березня було темою телефонної розмови британського прем’єр-міністра Бориса Джонсона з президентом Зеленським.

«Прем’єр-міністр сказав, що безвідповідальні дії президента Путіна тепер можуть прямо загрожувати безпеці цілої Європи. Він сказав, що Британія зробить усе, що може, аби не допустити подальшого погіршення ситуації», - сказано в офіційному викладі змісту розмови британського та українського керівників.

«Прем’єр-міністр сказав, що він домагатиметься скликання у найближчі години надзвичайного засідання Ради безпеки ООН і що Британія з близькими партнерами негайно порушить це питання перед Росією. Обидва лідери погодилися з нагальною потребою припинення вогню», - йдеться наприкінці викладу.

Президент Зеленський у відеозверненні, поширеному зранку 4 березня, знову закликав світ допомагати - захистити Україну від авіарейдів Росії і запроваджувати нові жорсткіші санкції проти, як висловився «терористичної ядерної держави».

Британська військова розвідка у короткому зведенні про перебіг російської війни в Україні зранку 4 березня зосереджується на подіях у південно-східних українських регіонах, де російські війська наступають.

Текст зведення поширеного в Twitter:

  • На світанку українські офіційні органи повідомили про пожежу на Запорізькій атомній електростанції, що спалахнула після артилерійського обстрілу російськими військами.
  • Українські офіційні представники атомної енергетичної служби, а також Міжнародне агентство атомної енергетики заявили, що рівні радіації залишаються в нормальних межах. Станом на 04:30 (за Лондоном) згідно з українськими службами, пожежу, яка палала в навчальній будівлі, загасили.
  • Маріуполь залишається під українським контролем, але напевне оточений російськими військами. Цивільна інфраструктура опинилася під масованими російськими ударами.
Президент США Джо Байден – про санкції проти Путіна та його оточення. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG