Спеціальні потреби

Росія звинувачує Францію у можливому порушенні ембарго на зброю в Лівії


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров

Росія звинуватила Францію у тому, що та могла порушити ембарго, коли лівійські повстанці на початку місяця отримали з повітря вантаж зі зброєю. У четвер міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія звернулася до Франції із проханням надати пояснення щодо постачання зброї повстанцям на заході країни. Він сказав, що якщо цей інцидент буде підтверджено, це означатиме порушення Францією ембарго, встановленого у лютому Радою Безпеки ООН.

Речник французьких збройних сил Т`єррі Буркар сказав у середу, що Франція дійсно скинула повстанцям у регіоні Джебел Нафуса зброю, включно з кулеметами та гранатометами.

Французький посол в ООН Жерар Аро у середу заявив, що постачання зброї повстанцям відбувається згідно з умовами, окресленими в іншій Резолюції Ради Безпеки ООН, де йдеться про встановлення зон, заборонених для польотів, для захисту мирного населення. За допомогою цієї зброї, каже він, повстанці матимуть змогу захисти себе від нападу військ, лояльних до Муаммара Каддафі.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен сказав у четвер, що альянс не був залучений до цієї операції Франції, яка є активним учасником спільних зусиль з метою усунути Каддафі від влади.

Постачання зброї повстанцям здійснює й інший учасник альянсу – Великобританія. За словами її міністра закордонних справ Вільяма Гога, Лондон шле повстанцям бронежилети, засоби зв’язку та поліцейську форму.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG