Спеціальні потреби

Росія модернізує сільське господарство, щоб стати житницею світу


Сто років тому царська Росія була житницею Європи, а американська компанія «Джон Дір» продавала російським землевласникам та фермерам плуги на кінській тязі. Тепер компанія «Джон Дір» знову в Росії. Сьогодні вона продає потужні комбайни, зроблені за останнім словом техніки. Вони мають навіть кондиціонери в кабіні комбайнера та коштують чверть мільйона доларів.

«Враховуючи наші величезні території, наше сільське господарство має значний потенціал. А для «Джон Дір» найбільший потенціал – постачати фермерів усім необхідним устаткуванням. Я сподіваюсь, що врожайність агрокультур в Росії з року в рік тільки зростатиме», – каже Олексій Берлін, який відповідає за складання комбайнів компанії «Джон Дір».

Росія має 10% світових запасів води та орних земель. Але тут мешкає лише 2% населення планети. За 20 років, з часу розпаду Радянського Союзу, обсяг земель, що обробляються, скоротився на третину. Найбільша країна світу змушена сьогодні імпортувати продукти харчування. Сьогодні врожайність російської пшениці перебуває на рівні врожайності в Америці 30-их років минулого століття. Але поступово сільське господарство в Росії відновлюється. Фермери почали використовувати краще насіння, добрива та більш ефективну техніку. І перспективи у розвитку сільського господарства – величезні.

Цьому сприяє і попит, що зростає величезними темпами в Індії та Китаю. Минулого року, коли через посуху Росія припинила експорт зернових, ціни на продукти харчування в усьому світі зросли до рекордного рівня. «Голодні бунти» стали однією з причин, як вважають аналітики, вуличних безпорядків та «Арабської весни». Готуючись до жнив, компанія «Джон Дір» завезла в Росію понад сто нових комбайнів.

«Населення Землі зростає і до 2050-го року, як очікується, кількість населення становитиме 9 мільярдів. І всі ці люди мають щось їсти. Це означає, що продуктивність сільського господарства має бути кардинально збільшена. Ми вважаємо, що Росія має чудові можливості, аби брати участь у поповненні цієї нестачі продуктів харчування у світі», – говорить Джон Баррет, адміністратор компанії «Джон Дір».

Цієї весни російські фермери засіяли територію, що перевищує усю територію штату Каліфорнія. І вони розраховують на непоганий врожай. У радянські роки Росія імпортувала пшеницю, а тепер виходить на третє місце у світі серед експортерів – після США та Канади.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG