Спеціальні потреби

Росія невдоволена намірами ЄС купувати каспійський газ без її участі


Росія невдоволена намірами ЄС купувати каспійський газ без її участі
Росія невдоволена намірами ЄС купувати каспійський газ без її участі

Росія піддала критиці рішення Європейського Союзу розпочати переговори з колишніми радянськими республіками Азербайджаном і Туркменістаном щодо проекту трубопроводу, який зможе постачати газ із Каспійського регіону безпосередньо в Західну Європу.

У своїй заяві у вівторок офіційний представник МЗС Росії Олександр Лукашевич заявив, що такий договір не бере до уваги міжнародну правову та геополітичну ситуацію у Каспійському басейні.

За словами російського високопосадовця, питання щодо транспортування природного газу, мають вирішувати лише п'ять країн, які мають вихід до Каспійського моря – Росія, Туркменістан, Азербайджан, Казахстан та Іран. Він також сказав, що п'ять країн підписали угоду у 2007-му році, яка зобов'язує їх узгоджувати основні питання щодо видобутку та постачання газу і, зокрема, прокладання міжнародних трубопроводів.

У понеділок представники ЄС вирішили запропонувати договір щодо завершення спорудження Транскаспійського трубопроводу, який з'єднає Туркменістан з Азербайджаном через Каспійське море. Газ із цього трубопроводу буде транспортуватися у Західну Європу за маршрутом в обхід Росії. Росія в даний час розробляє трубопровід «Південний потік» у цьому ж регіоні.

ЄС купує близько чверті свого газу в Росії і хоче диверсифікувати свої закупівлі, щоб зменшити енергетичну залежність від Російської Федерації.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG