Спеціальні потреби

РНБО України рекомендує шукати альтернативу російському газу


РНБО України рекомендує шукати альтернативу російському газу
РНБО України рекомендує шукати альтернативу російському газу

Рада національної безпеки і оборони України вирішила шукати альтернативу російському газу. Таке рішення з’явилося на фоні поки що безуспішних переговорів про перегляд довготермінових контрактів із Газпромом. РНБО розглянула питання енергетичної безпеки під головуванням президента Віктора Януковича, який доволі рідко звертався до цього органу за допомогою в ухваленні важливих рішень.
В Раднацбезі назвали нині діючі контракти на постачання російського газу загрозою національній безпеці країни. Мовляв, щороку країна втрачає від 3 до 5 мільярдів доларів.

«На сьогоднішній день надмірні переплати за газ вилучають не лише кошти на розвиток нашої країни та соціальних програм. Вони залізли в кишені практично кожного громадянина нашої держави. Проблема газопостачання та ціни на газ перетворилася на гальмо соціально-економічного розвитку нашої держави. Нам треба дати оптимальну адекватну відповідь на це питання», – заявив під час засідання президент Янукович.

Як йдеться у поширеному за результатами засідання повідомленні, українська влада покладає особливі надії на диверсифікацію джерел постачання природного газу. Зокрема, посадовці планують встановити стратегічні відносини з іншими, крім Російської Федерації, країнами-постачальниками. Раніше урядовці називали серед ймовірних постачальників Туреччину і Азербайджан. Саме ці країни мають вільні обсяги газу, які могли б продавати Україні.

Очевидно, стане інтенсивнішою і розвідка, і видобування газу та його замінників на території України. Українські урядовці повідомляють про успішність переговорів із світовим енергетичним гігантом компанією Shell. Вона зацікавлена у спорудженні декількох заводів, які вироблятимуть газ із вугілля. Влада також планує збільшити інвестиції в енергозберігаючі проекти і технології.

«Я глибоко переконана, що реалізація вказаних заходів дозволить нівелювати існуючі загрози життєдіяльності національної економіки та добробуту українського народу. Крім того, це надасть можливість не тільки отримати економічні переваги та сприяти диверсифікації постачання в країну природного газу, а й перетворити Україну у повноцінного учасника європейського енергетичного простору» – заявила секретар РНБО Раїса Богатирьова.

В той же час РНБО ухвалила рішення про продовження переговорів із Російською Федерацією про перегляд існуючої договірної бази щодо постачання газу. Адміністрація президента Януковича поки що безуспішно намагається переконати монопольного постачальника газу переглянути укладені в 2009 році контракти. Тодішній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, під проводом якої тоді відбувалися переговори, була засуджена до семи років ув’язнення за перевищення службових повноважень.

Опоненти влади з партії Батьківщина назвали висновки РНБО безпідставними. Один із лідерів політичної сили Олександр Турчинов підтвердив, що аналогічні контракти на постачання газу мають інші країни Європи:

«Сьогодні на РНБО в черговий раз повторили брехливу тезу про те, що владі заважають три роки працювати підписані газові контракти. Справа в тому, що це типові контракти, за яким працюють всі європейські країни. І, до речі, на відміну від української влади, керівники європейських країн до цих контрактів в цьому році отримали серйозні знижки. Тобто проблема не в контрактах. Проблема у тому, що в Україні корумпована влада, влада, не здатна керувати країною, влада, яка веде свій народ, свою країну до соціально-економічної прірви».

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG