Спеціальні потреби

Що продемонстрували партійні збори в Айові?


Претенденти на номінацію єдиного кандидата від Республіканської партії на президентських виборах підбивають підсумки партійних зборів (кокус) в Айові і переносять здобутий досвід в штат Нью-Гемпшир, де попередні вибори (праймеріз) відбудуться наступного вівторка.

Айова поки не назвала явного лідера серед кандидатів, втім деякі висновки про настрої серед виборів в середині Республіканської партії зробити можна.

Результат голосування в Айові показав, що Республіканська партія поки не має явного фаворита. Першим фінішував колишній губернатор штату Массачусетс Мітт Ромні. Але він набрав лише 25% голосів і випередив колишнього сенатора з Пенсільванії Ріка Санторума з різницею лише у 8 голосів. При тому, що явка на партійних зборах склала 122 тисячі осіб. Не набагато від них відстав і третій фіналіст конгресмен з Техасу Рон Пол.

Але що виявили вибори в Айові - так це явних аутсайдерів перегонів. Губернатор з Техасу Рік Пері, який фінішував п’ятим, призупинив свою кампанію, щоб визначитися, чи рухатися далі. А шостий фіналіст Мішель Бакман – вже заявила, що виходить з боротьби.

«Вчора люди в Айові дуже чітко і виразно сказали своє слово. Тому я вирішила зійти з цього шляху, заявила у середу Бахман.

Професор Американського університету в Вашингтоні Дженніфер Лолес вважає, що вибори в Айові є тривожним сигналом для їх переможця – Мітта Ромні:

«Мітт Ромні виграв. Але за нього проголосувала лише чверть виборців. В штаті Нью-Гемпшир він напевне покаже дещо кращий результат, але це тільки тому, що він сам з цього регіону. Тож Айова послала чіткий сигнал, що Ромні поки не завоював симпатій широкої бази республіканських виборців».

Мітта Ромні вважають найсильнішим з усіх кандидатів. Але йому ніяк не вдається схилити на свій бік більшість республіканського електорату. Колишній спікер Палати представників Ньют Ґінґріч, який зайняв в Айові лише четверте місце, вважає, що розкол у симпатіях республіканських виборів – це вина самих кандидатів:

«Одним з висновків, який я виніс з Айови є те, що спочатку ми мусимо провести серію серйозних дебатів в середині Республіканської партії, перед тим як ми будемо готові дебатувати з Бараком Обамою».

Ґінґріч продовжує боротьбу, але на думку Лолес, без особливого сподівання здобути номінацію. Натомість, його основною місією стане руйнування кампанії Мітта Ромні, який розгорнув проти Ґінґріча в Айові потужну кампанію негативної реклами.

Найбільш консервативно налаштовані виборці, після сходу з дистанції Мішель Бакман і поразки Ріка Пері, скоріш за все стануть на сторону Ріка Санторума. Рейтинги останнього різко підскочили після другого місця в Айові. Втім експерти кажуть, що цей успіх може бути тимчасовим, оскільки у нього ще не було справжнього випробування увагою преси та інших кандидатів. Проти нього ще не запускали негативної реклами. Він ще не ставав ціллю, як кажуть вони, атак Мітта Ромні.

У Нью-Гемпширі Мітт Ромні безперечно зверне увагу на нового суперника. Він сподівається закріпити своє лідерство і залучає на свою сторону впливових лідерів республіканської партії. Серед них - сенатор Джон Маккейн, який здобув номінацію 4 роки тому.

«Я тут з однією метою – це зробити Мітта Ромні наступним президентом Сполучених Штатів Америки, а Нью-Гемпшир катапультує його до перемоги», - заявив сенатор Маккейн.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG