Спеціальні потреби

Створення нових робочих місць – провідне питання політичних дебатів у США


2 spellcheckable language-enabled-input " style="" dir="ltr" >

Президент США Барак Обама готується до виступу перед спільною Сесією американського Конгресу. Президент представить деталі свого плану щодо створення в країні нових робочих місць. А на передодні претенденти у президенти від Республіканської партії зустрілися під час теледебатів, більша частина яких також стосувалася питання безробіття. Тема створення робочих місць стала домінувати в американській політиці.

У Республіканській партії є 8 кандидатів, які висловили бажання наступного року позмагатися з Обамою за президентство. Серед них виокремилося 2 лідери: Губернатор Техасу Рік Перрі та колишній губернатор Массачусетсу Міт Ромні. Під час теледебатів у середу саме вони були в центрі уваги.

Головною темою дискусії стало питання безробіття і створення нових робочих місць. Дебати швидко переросли у взаємну перепалку між лідерами.

«Міт Ромні майже не створював нових робочих місць. Для порівняння ми у Техасі за останні 3 місяці створили більше робочих місць, ніж він – у штаті Массачусетс за 4 роки», – зазначив Рік Перрі.

Відповідь його опонента – Міта Ромні – мала не менше критики:

«Почекайте хвилинку. Кожен штат відрізняється. У Техасі є багато переваг – великі поклади нафти та газу і не тільки. І це не заслуга Перрі, що Техас має такі переваги. Насправді Джордж Буш, коли був губернатором Техасу, створив втричі більше робочих місць, ніж губернатор Пері».

Проблема створення робочих місць є центральною темою не лише республіканців, але усієї американської політики. У четвер ввечері Барак Обама виступить перед об’єднаним складом американського Конгресу, де представить свою нову програму з подолання безробіття. Усі деталі її поки тримаються в таємниці. Білий дім обіцяє, що це буде добре обдумана програма, спрямована на стимулювання росту економіки і створення нових робочих місць.

Барак Обама розуміє, що від успіху цього плану може залежати, чи оберуть його на другий президентський термін. Зараз популярність Обами на рекордно низькому рівні – саме через проблеми в економіці і високе безробіття.

Лорейн Аррой, незалежний виборець зі штату Огайо. Три роки тому вона проголосувала за Барака Обаму. Але сьогодні Лорейн як і третина усіх людей в Америці каже, що її фінансова ситуація погіршилася після того, як Обама став президентом:

«Він не зробив нічого для створення нових робочих місць. Він вміє гарно виголошувати промови. Він переконав мене минулого разу проголосувати за нього. І ми дали йому 4 роки. Але поки з того нічого не вийшло».

Інша частина виборців вважає, що Обама робить все, що може, але республіканці у Конгресі свідомо гальмують його ініціативи, щоб відібрати президентське крісло.

«Президент Обама мусить розуміти, що він все ще є нашим президентом. І якщо Конгрес відмовляється з ним працювати, то він мусить взяти ініціативу в свої руки і працювати без них», – вважає мешканка вірджинії Елізабет Шоверс.

Втім, у Білому домі кажуть, що президент звернеться до Конгресу оскільки сподівається на його підтримку. Адже проблема безробіття перетворилася на проблему національного масштабу, з вирішенням якої зволікати більше не можна.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG